Industria carbunelui din China, mai poluantă decât se credea

Emisiile de gaze cu efect de seră generate din industria chineză a cărbunelui au fost cu mult subestimate, conform datelor publicate de agenția națională de statistică a acestui stat. Începând cu 2000, din arderea acestui combustibil fosil a rezultat, în fiecare an, cu 17% mai mult dioxid de carbon decât se crezuse anteior. Ce înseamnă aceasta pentru viitorul acord climatic de la Paris?

Industria carbunelui din China, mai poluanta decat se credea

Industria de cărbune al celui mai mare poluator al planetei, statul chinez, a emis anual cu 17% mai mult dioxid de carbon decât se estimase anterior. Dezvăluirea a fost făcută de jurnaliștii de la New York Times, care au analizat date oficiale publicate de agenția chineză de statistică. Guvernul nu a anunțat însă public rectificarea, deși s-a angajat recent să oprească până în 2030 creșterea poluării generate de industria cărbunelui.

Conform informațiilor obținute, China ar fi subestimat emisiile de gaze cu efect de seră ale sectorului cărbunelui începând cu anul 2000, întrucât nu a luat în calcul impactul companiilor și fabricilor de mici dimensiuni. În consecință, a „omis” să raporteze  aproximativ un miliard de tone de emisii carbon, mai mult decât totalul rezultat anual din întregul sector al combustibililor fosili din Germania.

Un fost oficial chinez din sectorul energetic, Yang Fuqiang, și-a exprimat îngrijorarea referitoare la această situație:

Dezvăluirea va avea un impact mare, întrucât China ardea chiar mai mult cărbune decât credeam. Se dovedește că era un emițător de dioxid de carbon mai mare decât ne imaginam. Așa se explică slaba calitate a aerului. Sperăm că acum, liderii chinezi vor conștientiza gravitatea problemei și vor acționa în consecință.

Semnarea unui acord climatic la Paris ar trebui să pună presiuni suplimentare pe administrația chineză. Un reportaj video realizat de New York Times demonstrează însă reticența companiilor și a cetățenilor de a renunța la industria cărbunelui.

 

Citește și:

China își va limita emisiile de gaze cu efect de seră

Nivelurile poluării din China sunt în scădere

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri