Cele peste 750 de substanțe folosite în procesul de fracturare hidraulică sunt periculoase inclusiv pentru fertilitate sau pentru dezvoltarea intrauterină a fătului. Oamenii de știință americani susțin că acesta este doar unul dintre riscurile la care se supun cei care locuiesc în apropierea exploatărilor de gaze de șist, iar pentru o imagine clară a tuturor riscurilor este necesară biomonitorizarea, scrie The Guardian.
”Avem nevoie disperată să-i biomonitorizăm pe cei care sunt expuși chimicalelor folosite în fracturarea hidraulică. Trebuie să aflăm la ce se expun, care sunt valorile de sânge ale locuitorilor, dar și ale celor care lucrează pe aceste platforme”, a spus Susan Nagel de la Universitatea din Missouri. Oamenii de știință spun că cele peste 750 de susbtanțe, printre care se numără benzenul și toluenul, arsenicul și cadmiul, pot provoca tot felul de boli, printre care se numără cele endocrine sau cele legate de fertilitate și sarcină.
Potrivit studiilor, în zonele în care s-a utilizat fracturarea hidraulică pentru extragerea gazelor de șist, numărul bolilor este în creștere, ca urmare a consumului apei din zona de exploatare, dar si a aerului contaminat cu substanțe chimice toxice, unele cancerigene. Substanțele chimice produc afecțiuni dintre cele mai severe și greu de tratat cum ar fi: avorturi spontane, neuropatie periferică, leziuni cerebrale ireversibile, astm, cancer de piele, cancer testicular, probleme in timpul sarcinii, anemie, leucemie sau insuficiență renală.
În România, exploatarea gazelor de șist rămâne un subiect controversat, în special în rândul societății civile, cele mai cunoscute proteste fiind cele de la Pungești, judeșul Vaslui. Grupul american Chevron a finalizat în luna iulie activitățile de exploatare la prima sondă din România, în localitatea Silistea-Pungesti, județul Vaslui, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri. Compania americană mai deține alte trei acorduri de mediu în județul Vaslui pentru explorarea gazelor de șist în localitățile Păltiniș – Băcești, Popeni – Găgești și Puiești.
Citește și:
Chevron a început evaluarea zăcământului de gaze de șist de la Pungești
Gaze de șist: Risc de malformații cardiace pentru nou-născuți
Gazele de sist nu vor impiedica cresterea dependentei de importul de gaze a Europei