VIDEO CGR Circular 3: De ce nu își îndeplinește România țintele de colectare pentru DEEE-uri

Una dintre problemele cu care se confruntă actorii implicați în colectarea deșeurilor provenite din echipamente electrice și electronice (DEEE) este cantitatea redusă de deșeuri generate. Specialiștii în domeniu spun că, în România, problema este pusă pe seama unui nivel de trai scăzut, deci a unei puteri de cumpărare reduse.  Lipsa deșeurilor înseamnă că țintele de colectare, asumate de România prin OUG nr.5/2015, nu pot fi îndeplinite.

CGR Circular 3

Roxana Puia de la Asociația Environ (organizație de transfer de responsabilitate a producătorilor de DEEE-uri) spune că principala problemă o reprezintă accesul la deșeuri și nivelul scăzut de trai.

Una dintre principalele probleme cu care ne confruntăm în atingerea țintelor colectare a echipamentelor electrice și electronice este accesul la deșeuri. Conform unor rapoarte furnizate de UE, România este una dintre cele mai sărace țări având un grad de dotare (n.r. cu echipamente electrice) al gospodăriilor foarte scăzut. Echipamentul care se regăsește în 90% din gospodării este aragazul. În rest, 4 din 5 gospodării au mașini de spălat sau 3 din 5 gospodării au cuptoare cu microunde. Așadar, nivelul scăzut de trai și sărăcia populației afectează grav generarea de deșeuri de echipamente electrice, disponibile pentru colectare.

Totuși, există și alte păreri:

Din perspectiva problemelor întâlnite în rândul autorităților, Vasilica Baciu, director în Direcția Servicii Comunitare de Utilitate Publică din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, spune că marea problemă este conștientizarea în rândul publicului.

Marea problemă este conștientizarea problemei de către toți actorii implicați. De la politici coerente, sisteme integrate cu tot ce presupun aceste strategii naționale, până la nivel de cetățean și educațional.

Iată ce alte probleme au identificat actorii implicați în colectarea de DEEE-uri și ce soluții propun ei:

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri