Certificatul energetic al cladirii, obligatoriu de la 1 ianuarie

Proprietarii de apartamente sunt nevoiti, de la 1 ianuarie, sa-si auditeze energetic cladirile pentru a putea vinde sau inchiria locuintele.  

Legea 372/2005, care a intrat in vigoare in prima zi a anului, prevede ca la incheierea oricarui contract de vanzare-cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamentele din blocurile de locuinte va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica.

Documentul va atesta consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, incadrand locuinta intr-o clasa energetica clasata pe consum de la A la G.

Cu ajutorul certificatului, un cumparator poate afla cata energie se consuma anual pe metrul patrat de spatiu util. Apartamentele vor fi incadrate in clase de la A la G, categoria A avand o eficienta termica ridicata, in timp ce locuintele din clasa G au o eficienta termica scazuta. Clasa A este echivalentul unui consum de pana in 125 de kWh/mp/an, iar clasa G corespunde unui consum de peste 820 kWh/mp/an. 

Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.

Performanta energetica dictata de UE

Legea 372/2007 urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis in luna decembrie sa amane cu un an, pana la 1 ianuarie 2011, termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic. Amanarea a fost decisa dupa ce Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a avertizat ca certificatul va majora pretul caselor vechi cu 5-10% si va bloca tranzactiile.

Ulterior insa s-a constatat ca Romania trebuie sa preia recomandarile Parlamentului European stabilite prin Directiva privind performanta energetica a cladirilor, prin introducerea acestui certificat, de la 1 martie. 

Aplicarea legii a fost insa din nou amanata, motivele vehiculate la acea data fiind numarul insuficient de auditori si procedurile neclare de aplicare a noului sistem.

Potrivit ofertelor de audit, pretul variaza in functie de operator si suprafata, fiind in medie de 4 euro/mp. Cu cat suprafata este mai mare, cu atat pretul este mai mic. 

Foto: audit-certificat-energetic.eu

Raluca Petrescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri