Peste un milion de certificate verzi au fost emise in primele noua luni ale anului pentru cele 63 de companii care produc in prezent energie regenerabila in Romania, potrivit datelor Transelectrica.
Astfel, in primele noua luni ale anului au fost eliberate 1.049.336 certificate verzi, cu o valoare de 57.713.480 euro, la un pret de 55 euro pentru un certifcat.
Comparativ cu perioada similara a anului trecut numarul certificatelor verzi acordate a crescut cu 57,3%, procent similar si in cazul valorii acestora.
Din cele peste un milion de certificate verzi, 771.246 au fost acordate companiilor din sectorul eolian (aproximativ 42,4 milioane euro), 142.185 catre cele din sectorul hidro (aproximativ 7,8 milioane euro), 1.068 catre producatorii de energie electrica din sectorul fotovoltaic (aproximativ 58,7 mii euro) si 134.837 catre companiile din sectorul biomasei (aproximativ 7,4 milioane euro)
Noua legislatie adoptata de Guvern
Guvernul a aprobat proiectul de ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Sistemul de certificate verzi este un mecanism de piata, care va incuraja investitiile in sursele regenerabile de energie in Romania. Prin urmare, va sprijini efortul Romaniei de a atinge, pana in 2020, tintele privind energia regenerabila, fara a distorsiona piata.
Unul dintre cele mai importante efecte al acestei ordonante de urgenta este ca in urmatorii ani se estimeaza investitii directe de 4-5 miliarde euro in energia regenerabila din Romania, potrivit presedintelui Agentiei Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, Dan Plaveti.
Sistemul de promovare instituit prin legea nr. 220/2008 consta in acordarea de certificate verzi producatorilor de energie electrica din surse regenerabile, care sunt vandute mai apoi catre furnizorii consumatori finali de energie electrica din Romania.
Furnizorii sunt obligati sa cumpere anual un numar de certificate verzi calculat in functie de cota stabilita de ANRE aplicata la energia electrica furnizata. Tranzactionarea certificatelor verzi se face pe o piata distincta de piata de energie electrica. Pretul minim si cel maxim al unui certificat verde sunt stabilite de lege intre 27 si 55 de euro.
Foto: go-green.ae