Cernobîl, 28 de ani de radiații

Greenpeace România comemorează astăzi 28 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl, amintind românilor ce s-a întâmplat atunci și ecourile dezastrului nuclear, care se resimt chiar și astăzi, se araată într-un comunicat al organizației de mediu.

Greenpeace România marchează acest moment prin lansarea unui nou episod al campaniei 100.000 de voci în mediul online, alături de Springer & Jacoby Romania. Campania are ca obiectiv strângerea a 100.000 de semnături valide împotriva construirii de noi reactoare nucleare în România, cu scopul de a le depune în Parlament pentru inițierea unei propuneri legislative.

Alexandru Riza, coordonator de campanii al Greenpeace România declară: “De-a lungul timpului au existat numeroase probleme tehnice la nivelul instalațiilor nucleare[2]. Cel mai recent accident nuclear sever, cel de la Fukushima, este încă un exemplu că omenirea nu poate gestiona riscurile pe care le presupune această tehnologie, nici chiar după mai mult de 50 de ani de la începutul folosirii acesteia în scopuri civile și comerciale. Și statul român poate încă abandona proiectele noilor reactoare nucleare și le poate închide pe cele deja funcționale. Putem purta și noi torța energiei regenerabile. Putem să fim noi campioni pe energia regenerabilă și să ne reînviem industria națională exportând echipamente pentru industria energiei regenerabile”, a spus Alexandru Riza, coordonator de campanii al Greenpeace România.

La primele ore ale zilei de 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei atomoelectrice de la Cernobîl a explodat, eliberând în atmosferă cantități uriașe de material radioactiv. Din cauza temperaturilor ridicate, materialul radioactiv a ajuns la altitudini de peste 1000 m, ceea ce a dus la difuzarea acestuia în concentrații foarte mari pe arii extinse, în zilele care au urmat.

Conform datelor vehiculate de autorități, numărul de persoane afectate de explozia de la Cernobîl se ridică la 5.000.000 numai în Ucraina, Belarus și Rusia. Norul radioactiv a afectat însă o foarte mare parte din Europa, expunând la radiații populația mai multor state, iar numărul total de victime este momentan estimat la aproximativ 8.000.000 de oameni”, potrivit comunicatului Greenpeace.

Greenpeace susține construirea unui viitor energetic sustenabil, bazat pe energie regenerabilă și eliminarea treptată a energiei poluante, bazată pe cărbune, precum și a energiei nucleare, acestea periclitând deopotrivă umanitatea și mediul înconjurător. Soluțiile există, iar prin lansarea studiului [R]evoluția Energetică realizat de către Greenpeace, se arată că, folosind tehnologia disponibilă astăzi, până în 2050, România poate fi alimentată în proporție de 84% cu energie regenerabilă. Alte exemple sunt țările precum Danemarca, Islanda, Scoția, care au stabilit termene până la care să folosească 100% energie regenerabilă.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri