Cercetatorii invita publicul sa contribuie la o baza de date online

Oamenii de stiinta au cerut luni oamenilor de pe intreaga planeta sa contribuie la alcatuirea unei baze de date online, prin care sa se monitorizeze impactul schimbarilor climatice asupra mediului, anunta Reuters.

Proiectul, ce are o vechime de 10 ani, apartine institutului Smithsonian, iar baza de date a fost numita Encyclopedia of Life (EOL). Creatorii spera ca milioane de oameni sa participe cu informatii utile la aceasta initiativa.

James Edwards, directorul EOL, a anuntat ca organizatii stiintifice lucreaza deja pentru a lega mii de calculatoare si baze de date pentru a forma un singur “observator virtual”. El ar fi similar cu sistemele globale de monitorizare a vremii si a cutremurelor.

Multi oameni posteaza deja informatii pe internet, de la fotografii cu specii rare pana la datele la care infloresc plantele primavara in Australia. In jur de 400 de biologi si experti in tehnologie din 50 de tari se vor intalni la Londra intre 1-3 iunie pentru o conferinta organizata de EOL, numita "e-Biosphere".

“Va fi un sistem gratuit pe care toata lumea il poata accesa si fiecare va putea contribui”, a declarat Norman MacLeod, paleontolog la Muzeul de Istorie Naturala din Londra.

Observatorul virtual ar putea fi un instrument eficient in monitorizarea ratei de disparitie a speciilor, punand aceste date in legatura cu limitarea habitatelor. In plus, informatiile adunate ar putea contribui la monitorizarea speciilor intruzive.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri