Cercetătorii de la Stanford au inventat bateria pe bază de uree

O invenție de la Universitatea din Stanford ar putea schimba ceea ce știm despre baterii. Bateria folosește un electrolit compus din grafit, aluminiu și ureee, o substanță care se găsește în urină sau se obține pe cale sintetică, fiind folosită și ca îngrășământ agricol. Electrolitul este substanața care conduce curentul electric dintr-o baterie.

energie regenerabilă
foto: ucsusa.org

Inventatorii bateriei, care va folosi un electrolit făcut din uree, sunt Honjie Dai, profesor de chimie la Standford și Michael Angell, doctorand în cadrul universității. Ei sugerează că această baterie ar putea fi o modalitate low-cost de stocare a energie regenerabile.

„Așadar, ce obții este o baterie făcută din cele mai ieftine și comune materiale pe care le-ai putea întâlni pe pământ. De fapt, bateria ajunge la niște performanțe destul de bune. Cine s-ar fi gândit că ai putea să pui lolaltă grafit, aluminiu și uree și să obții o baterie care poate fi folosită pentru o perioadă considerabilă de timp?”, se întreabă profesorul Honjie Dai.

În 2015, Honjie Dai a mai creat o baterie asemănătoare, care folosea electrolit din aluminiu. Durata de viață era extinsă – cu mii de cicluri încărcare-descărcare, iar încărcarea dura mai puțin de un minut. Avea însă un defect – electrolitul folosit era foarte scump. Noua versiune, cu electrolit făcut din uree, este de 100 de ori mai ieftină, iar timpul de încărcare al bateriei este de 45 de minute, potrivit stanford.edu.

Bateria, o soluție eficientă pentru stocarea energiei regenerabile

Creatorii bateriei argumentează că energia regenerabilă, așa cum este energia solară, poate fi în mare parte folosită doar atunci când există lumină solară. Pe timpul zilei, panourile solare trimit energia către rețeaua electrică. Dacă energia nu este consumată imediat, se pierde. Ei cred că pe măsură ce cererea pentru energiile regenerabile crește, va apărea o altă cerere – baterii eficiente care să stocheze energia regenerabilă. Bateriile care există în prezent sunt scumpe și au o durată de viață limitată, susțina aceștia.

Deși bateriile litiu-ion sunt de asemenea eficiente, aceastea sunt inflamabile. Bateriile create la Stanford nu sunt inflamabile.

„Visul meu este ca energia solară să poată fi stocată în fiecare casă. Poate că ne va schimba viața de zi cu zi. Nu știm încă asta”, spune Dai.

O versiune a bateriei pentru comercializarea la scară largă

Cercetătorii lucrează deja la o versiune a bateriei pentru comercializarea la scară largă. Totuși, pentru a fi eficientă, bateria trebuie să dureze cel puțin 10 ani, ceea ce ei speră să realizeze.  În laborator, durata de viață a bateriei este de aproximativ 1,500 de cicluri, cu 45 de minute timp de încărcare.

spot_img

Ultimele știri