Cercetătorii care studiază troposfera au găsit dovezi puternice că schimbările climatice afectează temperaturile sezoniere.
Conform unui nou studiu, schimbările climatice au cauzat o creștere a diferenței dintre temperaturile din timpul verii și cele din timpul iernii în America de Nord și Eurasia în ultimele patru decenii. Acest fenomen ar putea fi rezultatul unei rate mai mari de încălzire pe timp de vară decât pe timp de iarnă.
Rezultatele arată că oamenii au o influență substanțială asupra climei Pământului, afectând mediile globale de temperatură, precum și sezoanele.
Studiul este primul de acest fel care evaluează impactul schimbărilor climatice asupra schimbărilor sezoniere de temperatură din troposferă, stratul atmosferic care se desfășoară de la nivelul solului până la 17 km altitudine și unde se formează norii, precipitațiile și vânturile.
Cercetătorii au analizat temperaturile atmosferice înregistrate de sateliți în timpul verilor și iernilor între 1979 și 2016. Diferența dintre temperaturile de vară și cele de iarnă este cea mai semnificativă în majoritatea regiunilor de latitudine medie, în special în emisfera nordică.
Temperaturile de vară din emisfera nordică au crescut mai mult decât în emisfera sudică deoarece există mai mult pământ. Prezența terenurilor înseamnă că mai puțină căldură este captată de către oceane, determinând încălzirea atmosferică.
Schimbările de temperaturi nu sunt la fel de pronunțate în jurul tropicelor deoarece aceste regiuni nu au sezoane bine conturate. Acestea sunt de obicei definite de precipitații, nu de temperatură.
În schimb, diferența între temperaturile de vară și de iarnă în jurul polilor a scăzut în ultimele patru decenii. În aceste regiuni, temperaturile de iarnă cresc mai repede decât cele de vară. În zona arctică, această încălzire este influențată parțial de topirea gheții marine pe timp de vară. În lipsa ei, oceanele captează mai multă căldură, care ajunge înapoi în atmosferă în timpul iernii.
Fenomene meteo extreme afectează mai multe regiuni ale lumii
Cercetătorii au comparat datele provenite de la sateliți cu modele climatice. Conform rezultatelor, doar simulările care includ impactul schimbărilor climatice cauzate de oameni pot prevedea corect tiparele schimbărilor de temperaturi sezoniere înregistrate de sateliți în ultimele decenii.
Cu toate acestea, nu este încă clar în ce mod schimbările din troposferă afectează condițiile meteorologice de la suprafața Pământului, dar cel mai probabil contribuie la îndesirea evenimentelor meteo extreme, cum ar fi inundații și secete neobișnuit de lungi și intense.