Cercetătorii au forat la mare adâncime sub gheaţa din Antarctica, stabilind un record

O echipă de oameni de știință și ingineri a reuşit să foreze la cea mai mare adâncime în Antarctica folosind apă fierbinte. Această cercetare va ajuta la înțelegerea modului în care regiunea va răspunde la încălzirea climatică.

Echipa de 11 persoane a lucrat la Rutford Ice Stream în ultimele 12 săptămâni la temperaturi extrme, de minus 30 de grade Celsius. Marți, 8 ianuarie, după o operațiune de forare continuă pe durata a 63 de ore,
ei au trecut prin stratul de bază al şuvoiului de gheaţă Rutford din vestul Antarcticii. 

Cercetătorii au lucrat la planul proiectului – denumit BEAMISH – timp de 20 de ani. 

Echipa a ajuns la o adâncime de 2.152 de metri şi a desfăşurat prin gaură instrumente pentru a înregistra presiunea apei şi temperatura gheţii, dar şi pentru a afla cât de mult s-a deformat gheaţa. 

„Am așteptat mult timp acest moment și mă bucur că am realizat în final scopul nostru. Există lacune în cunoștințele noastre despre ceea ce se întâmplă în vestul Antarcticii și studiind zona în care gheața se află pe sedimente moi, putem înțelege mai bine modul în care această regiune se poate schimba în viitor și poate contribui la creșterea globală a nivelului mării”, a spus Dr Andy Smith, cercetătorul şef.

Atât gheaţa antarctică, dar şi calota de gheaţă a Groenlandei, la polul opus, se topesc într-un ritm accelerat din cauza încălzirii climei. 

Specialiştii nu ştiu deocamdată la ce să se aştepte în viitor în ceea ce priveşte cantitatea de gheaţă care se va topi şi va contribui la creşterea nivelului apelor mărilor. 

Prin forarea în profunzime, echipa de specialişti speră să afle când a dispărut ultima oară calota de gheaţă din Antarctic şi modul în care apa şi sedimentele ar putea împinge gheaţa în larg, potrivit site-ului acestui proiect. 

Şuvoaiele de gheaţă sunt asemănătoare râurilor îngheţate în care gheaţa se deplasează mai rapid în comparaţie cu zona înconjurătoare. 

Echipa a forat două găuri (cea de-a doua finalizată pe 22 ianuarie) și intenționează să lucreze la gheață până la jumătatea lunii februarie 2019. Lucrările viitoare vor continua acum la un al doilea loc aflat la câțiva kilometri distanță.

spot_img

Ultimele știri