Cercetatorii asculta algele pentru a masura poluarea apei

Oamenii de stiinta din Israel au descoperit o noua metoda de a testa poluarea apei, prin „ascultarea” plantelor care cresc in apa, informeaza Reuters.

Cu ajutorul laserului, cercetatorii sustin ca pot determina tipul si amploarea poluarii din apa. „O lumina rosie ne spune ca este ceva in neregula cu calitatea apei”, a declarat Zvy Dubinsky, biolog in cadrul Universitatii Bar Ilan din Israel. „Algele sunt primele afectate de schimbarile in calitatea apei”, a mai spus acesta.

Desi cea mai mare parte a pamantului este acoperita de apa, 44% din populatia lumii traieste in zone cu probleme in ce priveste calitatea apei, iar numarul este in crestere din cauza factorilor precum schimbarile climatice sau cresterea demografica.

Pe masura ce gradul de deteriorare a apelor creste, metoda de testare a algelor ar putea fi folosita pentru o monitorizare mai rapida, mai ieftina si mai exacta a apelor, sustine biologul. Secretul, spune acesta, este masurarea ratei de fotosinteza a algelor, adica abilitatea plantei de transformare a luminii in energie. In timpul fotosintezei, plantele elimina, de asemenea, oxigen in atmosfera.

Tehnica cercetatorilor din Israel este usor de folosit datorita abundentei algelor. Oxigenul din atmosfera provine, in primul rand, de la alge.

Laserul este folosit pentru stimularea fotosintezei algelor. Insa nu este folosita toata lumina laserului. In functie de conditiile algelor si de rata de fotosinteza, o parte a caldurii este trimisa inapoi in apa, creandu-se sunete ale valurilor. Cu ajutorul unui microfon subacvatic, cercetatorii pot analiza puterea sunetului si pot determina sanatatea algelor si conditia apei.

„Algele care sufera de poluare, precum deversari de la fabricile de vopsea, produc altfel de sunete decat cele care sufera de expunere la toxine”, arata cercetatorii.

Cu autorul investitiilor, metoda poate fi folosita la scara comerciala in aproximativ doi ani, mai sustin cercetatorii.

spot_img

Ultimele știri