În urma demersurilor constante ale Platformei Civice „Împreună pentru Centura Verde”, actuala coaliție de guvernare a decis includerea conceptului de Centuri Verzi la nivel național în Programul de Guvernare 2025–2028.
Astfel, partidele PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Minorităților Naționale s-au angajat să elaboreze și să adopte metodologia necesară în termen de șase luni.
Deși măsura este apreciată, Platforma atrage atenția că, pentru un mandat guvernamental de patru ani, aceasta reprezintă doar un început. Elaborarea metodologiei este deja prevăzută în noul Cod Silvic, cu amendamente redactate și promovate de Platformă și susținute politic la nivel transpartinic.
În acest context, Platforma a solicitat, încă de la început, ca în programul de guvernare să fie prevăzut un obiectiv concret: desemnarea și implementarea Centurii Verzi București–Ilfov și extinderea modelului la nivel național, sub forma unui proiect de țară pentru sănătate publică și infrastructură verde critică.
De asemenea, pentru primele 18 luni de guvernare, se solicită elaborarea metodologiei și crearea unui mecanism de finanțare dedicat autorităților locale pentru implementarea acestor centuri verzi.
Alex Găvan, fondatorul Platformei Civice „Împreună pentru Centura Verde”, a afirmat:
„Succesul unei guvernări se măsoară prin reformele finalizate. România are nevoie de o reformă a conștiinței publice în domeniul mediului, iar Centurile Verzi sunt un exemplu de proiect cu impact sistemic. Dacă nu acționăm acum, vom plăti un preț mult mai mare în viitor – de natură sanitară, economică, ecologică și etică.
Schimbările climatice și poluarea nu iartă pe nimeni. E nevoie de asumare, curaj și îndrăzneală din partea guvernanților. Platforma va continua demersurile pentru elaborarea unui document de metodologie privind crearea centurilor verzi în jurul orașelor.”
Centurile Verzi sunt proiecte cu efecte pozitive directe asupra sănătății publice, reducerii poluării și adaptării la schimbările climatice.
Ele oferă și oportunități pentru educație, recreere, dezvoltare durabilă și conservarea biodiversității, în beneficiul celor aproximativ 10 milioane de români care trăiesc în mediul urban și periurban.
Proiectul a beneficiat deja de susținere politică și administrativă solidă, prin semnarea Memorandumului pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor de către principalele partide politice și autorități.
Memorandumul a stat la baza modificării Codului Silvic, care a conferit protecție celor 26.000 de hectare de pădure din Ilfov – nucleul viitoarei Centuri Verzi București–Ilfov – prin interzicerea tăierilor comerciale.
Platforma Civică „Împreună pentru Centura Verde” reunește peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și personalități publice, oferind un cadru de colaborare apolitic, transparent și incluziv între societatea civilă, autoritățile publice, mediul academic și cel de afaceri.
