Centralele nucleare, testate la fiecare sase ani

Cele 132 de reactoare care functioneaza pe teritoriul Uniunii Europene, vor fi evaluate odata la fiecare sase ani, potrivit unei noi propuneri a Comisiei Europene, care modifica directiva privind siguranta nucleara din 2009.

Este de competenta statelor membre sa decida daca doresc sa produca energie nucleara sau nu. La momentul actual, exista 132 de reactoare nucleare in functiune in Europa. Sarcina noastra, in cadrul Comisiei, este de a garanta ca siguranta reprezinta cea mai mare prioritate in fiecare dintre acestea”, a declarat la sfarsitul acestei saptamani comisarul pentru energie, Günther Oettinger.

Potrivit infomatiilor Comisiei Europene, noua directiva prevede ca la fiecare sase ani sa se efectueze teste de rezistenta.

Astfel, statele membre vor aproba de comun acord temele specifice si metodologia comuna a evaluarilor efectuate de echipe multinationale. Acestea sunt responsabile, de asemenea, de punerea in aplicare a recomandarilor.

In cazul unor intarzieri sau in cazul in care recomandarile nu sunt aplicate, Comisia Europeana poate organiza o misiune de verificare in statul membru.

Totodata, cel putin o data la 10 ani fiecare centrala nucleara va face obiectul unei evaluari nationale periodice a sigurantei si al unei evaluari specifice, in cazul unei posibile prelungirii a duratei sale de viata.

In ceea ce priveste transparenta, autoritatile nationale de reglementare si operatorii centralei vor trebui sa dezvolte o strategie care va defini modul in care publicul este informat in cazul unui accident, dar si in perioade de functionare normala a instalatiei.

Aceasta strategie va trebui sa fie publicata. In plus, cetatenii vor avea posibilitatea de a participa la procesul decizional, atunci caind se acorda licenta unei noi centrale nucleare.

In cele din urma, directiva garanteaza ca autoritatile nationale de reglementare sunt independente in ceea ce priveste luarea deciziilor si ca interesele politice, economice sau societale nu pot prevala asupra obiectivelor de siguranta.

Autoritatilor nationale de reglementare trebuie sa li se aloce fonduri suficiente si personal specializat pentru a permite functionarea efectiva a acestora.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri