Centralele electrice din China vor emite cu 60% mai mult CO2 in 2017

Patru companii energetice din China, inclusiv cel mai mare emitator de dioxid de carbon, Huaneng Power International, sunt in topul celor mai mari poluatori din lume, se arata in stiudiul CARMA (Carbon Monitoring for Action) realizat de Confronting Climate Change Initiative (CCCI) si Center for Global Development (CGD). Pe langa China, in top 10 mai intra doua centrale electrice din SUA, doua din Germania si cate una din Africa de Sud si India.

Cifrele arata, spune David Wheeler, reprezentatul CGD, ca in ciuda discutiilor internationale privind necesitatea reducerii emisiilor cu efect de sera acestea vor creste in urmatorii 10 ani.

"Chiar daca politicile noastre dovedesc o atentie si o dorinta de actiune, imaginea investitiilor pe care o vedem acum … dovedeste in continuare un interes ridicat pentru productia de energie pe baza de carbune, sector responsabil pentru cele mai mari emisii poluante de dioxid de carbon", mai spune David Wheeler. Acest trend se vede nu doar in economiile aflate intr-o puternica dezvoltare precum China sau India, dar si in SUA sau in tari din Europa de Vest, a mai precizat acesta.

Studiul CARMA mai atrage atentia asupra faptului ca, pana in 2017, China va depasi SUA la capitolul emisiilor de carbon realizate in centrale electrice si ca reducerea emisiilor coroborata cu cresterea productiei de energie va genera noi probleme si costuri de mediu.

De exemplu, folosirea intr-o proportie mai mare a energie nucleare, care nu emite gaze cu efect de sera, va ridica problema depozitarii in conditii de siguranta a deseurile radioactive. Pe de alta parte, nici cresterea productiei de energie in hidrocentrala Three Gorges Dam, cea mai mare centrala din lume, nu este lipsita de efecte negative. Specialistii in protectia mediului atraga atentia ca hidrocentrala, care functioneaza ca o bariera pentru sedimente, va provoca eroziune si exista riscul transformarii bazinul de acumulare intr-un rezorvor de reziduri chimice si menajere.

Pe plan mondial, sectorul energetic SUA emite cea mai mare cantitate de CO2 – 2,8 miliarde de tone anual. China este pe locul doi, la mica distanta, cu emisii de 2,7 miliarde iar Rusia pe 3 cu 661 de milioane de tone. Pe urmatoarele pozitii se situeaza India, cu 583 de milioane, Japonia cu 400, Germania, Australia, Africa de Sud, Marea Britanie si Korea de Sud.

David Wheeler spune ca primele 100 de companii energetice din lume sunt resposnsabile pentru 57% din emisiile de CO2 inregistrate in acest sector. "In ciuda faptului ca vorbim despre negocieri nationale pe aceasta tema…cand totul este spus si facut, cei care iau decizii in legatura cu investitiile si tehnologiile viitoare sunt cei 100 de CEO. Acesta este grupul critic si cred ca ei trebuie sa fie implicati", a mai precizat repezentantul CGD.

Sudiu CARMA contine date privind emisiile a peste 50.000 de centrale electrice din intreaga lume, date statistice pentru perioada 2000-2007 si previziuni pentru urmatorii 10 ani.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri