Centrala Petrom contribuie la scaderea nivelului de emisii al Romaniei

Prin functionarea centralei Petrom de la Brazi nivelul de emisii de CO2 al Romaniei scade cu 3 milioane de tone pe an, a anuntat, in cadrul unei conferinte, Razvan Nicolescu, directorul de afaceri publice si reglementare OMV Petrom.

"Am facut un calcul in interiorul Petrom legat de ce s-ar intampla cu nivelul de CO2 al Romaniei daca centrala de la Brazi nu ar functiona si ce se intampla daca aceasta functioneaza. Rezultatele arata ca functionarea centralei, pe o perioada de un an, scade  nivelul de emisii al Romaniei cu aproximativ 3 milioane de tone de CO2, care se traduce printr-o economie de 25 – 30 milioane euro, la pretul actual al carbonului", a spus Nicolescu.

Petrom va asigura 25% din necesarul de energie al populatiei

De asemenea, reprezentantul Petrom estimeaza ca in perioada 11 octombrie – 31 decembrie, centrala va produce 1 TWh, din care 0,35 TWh va merge catre piata reglementata.

"Furnizand 0,35 TWh catre piata reglementata vom reusi sa asiguram aproximativ 25% din consumul populatiei pentru perioada 11 octombrie – 31 decembrie", a explicat Nicolescu.

El a precizat ca pentru a produce 1 TWh centrala va consuma aproximativ 200 milioane mc de gaz, din productia OMV Petrom.

Romania nu are nevoie de importuri de gaze suplimentare

Referindu-se la productie de gaze si a stocurilor existente, Nicolescu a declarat ca se asteapta ca nivelul consumului de gaze al Romaniei in 2012 sa fie  probabil mai mic decat in 2011.

"Pornind de la premisa ultimelor date publicate de INS, care arata ca in Romania, in primele opt luni ale anului consumul de gaze a fost cu 4,3% mai mic decat cel inregistrat in perioada similara a anului 2011, credem ca la nivelul anului 2012 acesta va fi mai mic decat cel din 2011. Datele noastre privind productia, coroborate cu datele Romgaz arata ca vom fi la un nivel al productiei interne de gaze aproximativ egal cu productia din 2011. Asta arata ca, practic, in ceea ce priveste necesarul import de gaze pentru acest an, Romania nu va fi in situatia de a importa cantitati suplimentare in comparatie cu anul 2011", a mai spus Nicolescu.

OMV Petrom a inaugurat in urma cu o luna centrala electrica de la Brazi, cel mai mare proiect privat greenfield de generare de electricitate din Romania din ultimii douazeci de ani. Valoarea investitiilor pentru constructia si punerea in functiune a centralei s-au ridicat la circa 530 de milioane euro.

Centrala are o capacitate de 860 de MW si ar putea furniza pana la 8-9% din necesarul de electricitate al Romaniei, echivalent cu consumul de electricitate al Bucurestiului.

Foto: ziarelive.ro

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri