Cemacom Zalau a lansat prima caramida "verde" din Romania. Astfel, peretii exterior construiti din acest material nu mai au nevoie de termoizolare suplimentara. Caramida "verde" este realizata din argila vanata, argila galbena, cenusa de termocentrala si rumegus.
"Vrem sa dezvoltam conceptul de "zidarie verde". Nu ne raportam doar la cladirile de locuit, ci cream produse naturale care sunt recomandate si indicate pentru cladiri care au si o alta destinatie, cum ar fi spitale, crese, cladiri de invatamant, cladiri de birouri, cladiri pentru turism", a declarat Liviu Stoleru, director general Cemacon (foto).
Prin faptul ca blocul ceramic Cemacom nu mai necesita aplicarea de termoizolatii, se elimina aplicarea polistirenului (un produs chimic). Astfel, cladirea poate fi realizata din produse cat mai naturale cu o eficienta energetica sporita.
"Acest tip de caramida exista si in Germania si in Ungaria insa structura este diferita deoarece se tine cont de faptul ca Romania este o tara seismica", a mai spus Stoleru.
De asemenea, Cemacom a introdus in portofoliul sau si vata minerala bazaltica, un inlocuitor natural al polistirenului. "Pentru cei care sunt refractari la nou si vor sa foloseasca in constructii caramida traditionala am introdus in portofoliul nostrum vata mineral bazaltica pentru izolatie externa", a adaugat Liviu Stoleru.
Potrivit directorului general Cemacom, durata de viata a vatei minerale bazaltice este de 30 de ani in timp ce polistirenul are o durata de viata de pana la 4 ori mai mica.
"Am reusit sa inovam si sa implementam strategii neconventionale si in continuare pe asta se va baza politica Cemacom. O companie este de succes cu cat anticipeaza nevoile pietei", a mai spus reprezentantul Cemacom.
Caramida verde asigura confortul termic atat iarna cat si vara, printr-un coeficient de transfer termic cu 38% mai bun decat cel prevazut de normative. Astfel, costurile de incalzire si de racire sunt semnificativ scazute deoarece cladirea mentine mult mai usor o temperatura constanta de 20 de grade.
De asemenea, costul de constructie al unui metru patrat de zid cu o grosime de 44 de centimetri, realizat cu blocurile ceramice "verzi" este cu pana la 40% mai mic decat al unuia ce necesita termoizolatie.