Unele produse cosmetice precum gelurile de duș, pasta de dinți sau cremele conțin microparticule abrazive din plastic care, din cauză că sunt prea mici pentru rămâne în instalațiile de epurare ale apei, ajung în oceane, după care în animalele marine și în păsări. Pentru a preveni efectele dăunătoare pe care acestea le au asupra mediului, oameni de știință și ingineri din cadrul Universității din Bath (Marea Britanie) au venit cu o alternativă – microparticule din celuloză. Varianta lor este atât biodegradabilă, cât și regenerabilă.
Specialiștii au estimat că în timpul unui singur duș în care se folosesc produse de îngrijire care conțin microparticule pot rezulta 100.000 de astfel particule din plastic care ajung în oceane. Această cantitate se adaugă celor opt milioane de tone de plastic care ajung în apele oceanelor în fiecare an.
Microparticule din celuloză
În procesul de prelucrare, oamenii de știință dizolvă celuloza pentru a o transforma microparticule, care apoi sunt fixate. Noile particule rezultate sunt destul de robuste pentru a rămâne în gelul de duș, însă nu rămân în instalațiile de tratare a apei. Ei spun că ar putea folosi celuloză din mai multe surse, inclusiv din industria hârtiei.
Janet Scott, care face parte din echipa de cercetători, spune că alternativa provine dintr-o sursă regenerabilă și se biodegradează.
„Microparticulele folosite în industria cosmetică sunt adesea fabricate din polietilenă sau polipropilenă, care sunt ieftine și ușor de fabricat. Cu toate acestea, acești polimeri sunt derivați ai petrolului și au nevoie de sute de ani pentru a se descompune în mediul înconjurător. Sperăm ca în viitor aceasta să poată fi folosită ca înlocuitor pentru microparticulele din plastic. ”
Recent, în Marea Britanie, o campanie a organizațiilor de mediu a condus la decizia guvernului de a interzice microparticulele din produsele cosmetice în 2017.
Brandurile care comercializează cele mai multe produse cu microparticule
Anul trecut, Greenpeace East Asia a publicat o analiză a brandurilor care conțin particule din plastic.
Printre brandurile cu cele mai multe astfel de produse cosmetice se numără Amway, Estée Lauder și Revlon. În timp ce cele mai performante la acest capitol sunt Beiersdorf și Henkel din Germania, cât și Colgate-Palmolive și L Brands din Statele Unite.
Pentru a înlocui microparticule din produsele cosmetice, alternativele naturale, cu proprietăți asemănătoare de exfoliere, sunt zațul de cafea, mălaiul sau zahărul.
Citește și: Cum poluează spălarea hainelor la mașină
Ce branduri poluează oceanele cu microparticule