Celulele solare imprimate, speranță pentru zonele rurare fără curent electric

Costul energiei solare a scăzut dramatic în ultimele decenii, iar tendința continuă. Aceasta e o veste bună pentru cetățenii din țările dezvoltate, care doresc să facă trecerea la surse de energie mai curate și din ce în ce mai ieftine. Dar trecerea la energie solară s-ar putea să fie și mai semnificativă pentru cei care trăiesc în țările în curs de dezvoltare. Datorită progresul tehnologiei celulelor solare imprimate, 1,3 miliarde de oameni ar putea avea parte de curent electric pentru prima oară, informează Inhabitat.com.  
printed solar cells 2-537x415

Tehnologia, care necesită doar utilizarea imprimantelor de dimensiuni industriale deja existente, pot să producă celule solare care sunt flexibile și ieftin de transportat, spune Scott Watkins, director al unității de afaceri de peste mări al firmei coreene Kyung-In Synthetic. Natura maleabilă a celulelor solare subțiri precum hârtia fac ca acestea să fie ideale pentru comunitățile rurale din locații îndepărtate, a mai spus Watkins în cadrul unei conferințe pentru „sate inteligente”.

Tehnologia energiei solare existentă este formată din panouri cu bază de silicon care sunt produse în plachete și necesită o cantitate mare de lumină solară, ca să fie eficiente. Celulele solare imprimate funcționează într-un mod mai organic. În cazul acestora se folosește perovskitul, un mineral realizat dintr-un amestec exact de plumb, iod și o componentă organică simplă.

Interesul și fondurile de cercetare pentru tehnologia celulelor solare tipărite au crescut în ultimii ani, lucru care a dus la un salt în domeniul eficienței energetice.

Printed-solar-cells-1-537x272

„Celulele solare imprimate au funcționat foarte bine în cadrul programelor Smart Village. Am văzut la prima mână cum tehnologia a permis comunitățile urbane sărace din India să aibă acces la electricitate în afara rețelei”, a spus Watkins. „Succesul se datorează simplității tehnologiei și costurilor eficiente. Un film de celule solare de 10x10cm e suficient ca să genereze între 10 și 50 wați pe metru pătrat”, a mai adăugat acesta.

Cu toate acestea, celulele solare imprimate s-au dovedit a fi vulnerabile la umezeală și, în cazul în care celula se distruge, poate cauza contaminare cu plumb. Watkins spune că organizația sa cercetează diferite tipuri de învelișuri, care să rezolve această problemă. De asemenea, aceștia caută soluții mai eficiente pentru sistemul de distribuție, și pentru rezolvarea producției în masă, care necesită investiții mari.
Sursă foto: NPL

Mai citește și:

 

 

spot_img

Ultimele știri