Celulele fotovoltaice ultra subtiri, inovatia care va revolutiona energia verde

Celulele fotovoltaice ultra subtiri pot sa absoarba de pana la zece ori mai multa energie solara decat cele actuale, mai groase si mai scumpe, au descoperit inginerii de la Universitatea Stanford.

Cercetarea inginerilor se bazeaza pe faptul ca lumina care ricoseaza in interiorul celulei solare se comporta diferit atunci cand aceasta este de dimensiuni mici.

Cheia depasirii limitei teoretice de absorbtie a energiei consta in pastrarea razelor solare in aria celulelor fotovoltaice suficient de mult pentru a capta cat mai multa energie.

„Cu cat sta mai mult un foton de lumina intr-o celula solara, cu atat sunt mai multe sanse ca fotonul sa fie absorbit”, a explicat Shanhui Fan, profesor de inginerie electrica la Stanford.

Acest procedeu, numit „captarea luminii”, a fost folosit de zeci de ani in cazul celulelor solare cu silicon. Insa pana acum, cercetatorii nu au reusit sa creasca eficienta celulelor cu silicon de dimensiuni normale mai mult de un anumit prag.

Intr-un final, oamenii de stiinta si-au dat seama ca exista o limita fizica legata de viteza cu care lumina circula intr-un anumit material.

Foto: Stanford

spot_img

Ultimele știri