Ambalajele de alimente, capacele, pungile din plastic, paiele, PET-urile și ustensilele de unică folosință sunt printre cele mai poluante articole de plastic regăsite în natură. Avertismentul vine din parte unor cercetători americani, care au studiat toxicitatea celor mai întâlnite deseuri plastic.
Topul a fost efectuat de specialiști din cadrul organizațiilor 5 Gyres, Clean Production Action, Surfrider Foundation și UPSTREAM. Aceștia au încercat să evalueze impactul celor mai comune tipuri de plastic care poluează planeta, analizând ce substanțe chimice sunt folosite în producția lor și ce toxicitate au, dar și ce variante de valorificare există (reciclare, compostare, reutilizare etc.).
Au descoperit că ambalajele de alimente sunt cele mai frecvent întâlnite în natură (31.14%). Le urmează capacele (15.50%), pungile din plastic (11.18%), paiele și bețișoarele pentru cafea (8.13%), PET-urile (7.27%), recipientele de tip take-away (6.27%), dopurile (4.90%), chiștoacele (3.66%), tacâmurile de unică folosință (2.79%), paharele și farfuriile de unică folosință (2.02%).
Studiul atrage de asemenea atenția că toate aceste materiale plastice, deși ar putea fi reciclare, nu ajung întotdeauna în sisteml de colectare. Anual, peste 8 milioane de tone de plastic sfârșesc în mediul înconjurător și apoi în oceane. Potrivit autorilor studiului, există însă alternative.
Care sunt alternativele la plasticul poluant
Pe lângă „lista neagră” a celor mai poluante produse din plastic, cercetătorii au alcătuit și o listă cu alternative posibile. Aceasta cuprinde soluții precum: optarea pentru alimente vrac, folosirea sticlelor, a tacâmurilor și farfuriilor reutilizabile, optarea pentru țăgări cu filtre biodegradabile sau folosirea sistemelor care permit reumplerea recipientelor.
Aceștia ne recomandă întâi să încercăm să renunțăm total la plasticul poluant, înlocuindu-l cu variante reutilizabile. Dacă însă nu găsim o alternativă, ar trebui să optăm, potrivit lor, pentru cea mai puțin poluantă variantă. Cei mai periculoși sunt, se pare, polimerii. Dintre cei mai nocivi polimeri, amintim: polistirenul (PS), policarbonatul (PC) și policlorura de vinil (PVC) regăsite în ambalaje, tereftalatul de polietilenă (PET), polietilena (PE) și polipropilena (PP). Așadar, ar ajuta dacă am urmări etichetele de pe ambalaje, pentru a le evita pe cele dăunătoare pentru mediu.
Puteți afla cât de periculos este plasticul pentru natură și pentru om din serialul „De unică folosință”.