Indicele Explozivitatii Vulcanice (IEV) reprezinta un sistem de clasificare a eruptiilor vulcanice cumva similar scarii de magnitudine pentru cutremure. Sistemul a fost dezvoltat in 1980 si foloseste factori precum volumul materialului ejectat in urma unei eruptii, frecventa si alte variabile prin care se poate estima puterea unui vulcan. Scala merge de la 1 la 8, iar fiecare grad in afara de 1 este de 10 ori mai mare decat cel anterior.
In ultimii 10.000 de ani nu au fost vulcani de 8, dar asta nu inseamna ca nu au existat eruptii foarte puternice si devastatoare (de 6 si 7). Potrivit ouramazingplanet.com, iata care sunt cele mai puternice eruptii vulcanice din ultimii 4.000 de ani.
1. Huaynaputina, Peru – IEV 6
Acest vulcan a provocat cea mai mare eruptie din istoria inregistrata a Americii de Sud. Explozia a trimis particule de noroi pana la Oceanul Pacific, la 120 de kilometri departare si se pare ca a afectat climatul global. Verile care au urmat acestei eruptii din anul 1.600 au fost unele dintre cele mai reci comparativ cu cele din cei 500 de ani anteriori. Cenusa de la explozie a ingropat o zona de 50 de kilometri patrati, situata la vestul muntelui, care a ramas la fel si astazi. Cataclismul a devastat orasele Arequipa si Moquengua, care si-au revenit complet abia un secol mai tarziu.
2. Krakatoa (sau Krakatau), Indonezia – IEV 6
Eruptia din 1883 a acestui vulcan a aruncat in aer cantitati uriase de piatra, cenusa si piatra ponce, iar zgomotul provocat a fost auzit la mii de kilometri departare. Explozia a provocat si un tsunami, cu valuri de pana la 40 de metri, care a ucis circa 34.000 de oameni. Insula care gazduia acest vulcan a fost distrusa aproape in intregime, dar noi eruptii care au inceput in decembrie 1927 au pus bazele unei noi insule, care a fost numita Anak Krakatau ("copilul lui Krakatau").
3. Santa Maria, Guatemala – IEV 6
Eruptia din 1902 a acestui vulcan a fost una dintre cele mai puternice ale secolului XX. Explozia violenta, care a venit dupa ce vulcanul a fost "tacut" timp de 500 de ani, a lasat in urma un crater urias. In 1929, Santa Maria a "scuipat" o scurgere piroclastica care a ucis, potrivit estimarilor, 5.000 de oameni.
4. Novarupta, Peninsula Alaska – IEV 6
Novarupta, un vulcan care face parte din lantul vulcanic de pe aceasta peninsula, inclus in Cercul de Foc al Pacificului, a provocat in 1912 cea mai puternica eruptie a secolului XX. Aceasta a trimis in aer 12,5 kilometri cubi de magma si cenusa, care au cazut peste o zona de 7.800 de kilometri patrati, formand un strat de peste 30 de centimetri.
Citeste mai mult pe ziare.com