Cele mai mari probleme care vor afecta biodiversitatea în 2019

2018 a fost un an dificil pentru biodiversitatea lumii, pe măsură ce speciile de plante și animale se confruntă cu schimbările climatice și pierderea habitatelor, iar guvernele lumii întârzie să ia măsuri drastice pentru a proteja viața naturală. Conform experților, aceste probleme se vor face tot mai puternic simțite în 2019.

Iată care sunt principalele probleme care vor afecta biodiversitatea în 2019, conform publicației The Revelator:

Schimbări climatice

Schimbările climatice, care au ca efect încălzirea globală și îndesirea fenomenelor meteo extreme cum ar fi inundații și incendii, au un impact semnificativ asupra biodiversității, iar noi pericole continuă să apară.

„Au existat multe discuții despre modul în care schimbările climatice globale afectează acidifierea oceanlor, dar acum există dovezi noi că un pericol mult mai mare este reprezentat de nivelurile scăzute de oxigen.”, conform lui William Laurance, ecologist la Universitatea James Cook din Australia.

Conform unui studiu recent, dezoxigenarea oceanelor ar putea avea un impact major asupra zooplanctonului, unul dintre cele mai importante elemente ale lanțului trofic oceanic. Dezoxigenarea duce și la proliferarea algelor toxice, care sunt periculoase pentru viața marină, precum și pentru sănătatea umană.

Conform lui Laurance, schimbările în compoziția oceanelor vor duce la pierderea vieții marine.

O altă amenințare nou descoperită este eliberarea carbonului de către gheața polară pe măsură ce se topește, care va agrava încălzirea globală. Topirea permafrostului duce și la eliberarea de mercur, care va avea un impact negativ asupra animalelor, plantelor și a solului, conform raportului Horizon Scan of Emerging Issues for Global Conservation in 2019.

Schimbările climatice ar putea duce la agravarea comerțului ilegal cu animale sălbatice.

„Unele specii vor ajunge fără îndoială la declin ca rezultat al schimbărilor climatice, făcându-le mai rare, așadar și mai dezirabile pentru cei care fac comerț cu ele. Abordarea problemelor comerțului cu animale sălbatice și promovarea recoltării durabile vor deveni probabil mai importante ca oricând.”, a explicat Richard Thomas de la TRAFFIC, organizație care luptă împotriva traficului ilegal de animale și plante.

Politicile globale

Una dintre cele mai mari amenințări la adresa vieții sălbatic este reprezentată de politicile din anumite țări, cum ar fi SUA și Brazilia și alte state cu conducători de extremă dreaptă.

„Noul președinte brazilian ar putea anula 50 de ani de progres pentru specii, păduri tropicale și populații indigene.”, a explicat Lindsay Renick Mayer, de la Global Wildlife Conservation.

La câteva ore după ce a preluat mandatul, noul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, a dat un ordin care transferă reglementarea și crearea de noi rezervații indigene către ministerul de agricultură, care este controlat de puternice companii agricole. Măsura a alarmat liderii indigenilor, care avertizează că acesta este primul pas către exploatarea Amazonului și a populațiilor băștinașe.

Infrastructură

Noi proiecte de infrastructură, multe dintre ele susținute de investiții chineze, sunt dezvoltate în prezent în habitate vitale din Indonezia, Africa, Amazon și alte regiuni. Multe dintre ele pornesc de la strategia chineză Belt and Road Initiative care prevede dezvoltarea industriilor extractive și a infrastructurii aferente, cum ar fi drumuri, porturi și căi ferate, în 70 de țări ale lumii.

Unul dintre cele mai notorii proiecte este un baraj hidroelectric care ar putea duce la dispariția unei specii de urangutan nou descoperite în Sumatra.

Între timp, o proliferare similară a infrastructurii ilegale are loc din cauza minerilor, tăietorilor de lemne, braconierilor și a altor industrii extractive. O problemă majoră este că ecologiștii nu știu mereu unde sunt construite aceste drumuri, iar fără această informație protejarea speciilor este imposibilă.

Conform lui Laurance, pentru fiecare kilometru de drum construit legal, echipa lui a cartografiat aproximativ trei kilometri de drumuri ilegale. Laurance cere ajutor pentru dezvoltarea unui software care automatizează procesul de descoperire al drumurilor ilegale.

Guvernele lumii care au semnat Obiectivele Aichi pentru Biodiversitate au la dispoziție încă un an pentru a îndeplini 20 de ținte de conservare, însă majoritatea țărilor sunt departe de a le atinge.

Green Report Shop Produse ECO

Un studiu recent arăta că pescuitul cu traule este practicat mai des în perimetrul sanctuarelor marine oficiale din Europa decât în afara lor, în timp ce peștii pe cale de dispariție se găsesc mai des în afara acestora. Un alt studiu publicat anul trecut atrăgea atenția că o treime dintre zonele protejate ale lumii sunt degradate de activități umane care contribuie la declinul catastrofic al biodiversității.

Alte probleme care vor afecta biodiversitatea în 2019

Poluarea cu plastic rămâne una dintre problemele semnificative ale lumii în 2019. Tot mai multe studii sunt realizate pentru a înțelege modurile în care deșeurile de plastic afectează viața sălbatică și mediul înconjurător.

Mulți experți sunt îngrijorați de apariția unor noi boli, cum ar fi cele care afectează lilieci, broaște și salamandre.

Braconajul și comerțul ilegal cu animale sălbatice va rămâne o problemă semnificativă în jurul lumii, pe măsură ce pădurile din sud-estul Asiei și regiunile din sudul Africii rămân fără animale sălbatice, iar specii “valoroase” cum ar fi tigrii, rinocerii și pangolinii se află sub tot mai multă presiune.

Experții atrag atenția că lumea rămâne fără timp pentru a rezolva aceste probleme.

„Nu vreau să sun prea negativist, dar lumea așa cum o știm rămâne literalmente fără timp. Pământul nu mai poate îndura supraexploatarea necontenită a resurselor sale naturale, otrăvirea atmosferei și poluarea oceanelor sale. Trebuie să lăsăm deoparte diferențele politice și să lucrăm împreună pentru a face ceva despre această situație catastrofală – rapid.”, a declarat Richard Thomas.

spot_img

Ultimele știri