Cele mai bune 10 carti despre mediu din ultimii 10 ani

Publicarea cartii „Silent Spring”, in 1962, este considerata a fi momentul de aparitie a miscarii ecologiste moderne. De la acel moment, o serie de publicatii au contribuit la dezvoltarea si ramificarea discursului pentru protejarea mediului.

Timp de 50 de ani, scrierile pe acest subiect au jucat un rol important in definirea si redefinirea unora dintre cele mai importante probleme, precum si in identificarea unor solutii.

Aparitiile publicistice din ultimii 10 ani nu au facut exceptie. De fapt, in ultima decada, scriitorii stiintifici ce au abordat probleme de mediu au produs lucrari care au devenit instantaneu clasice. Niciun top al lucrarilor de mediu nu ar fi complet fara urmatoarele 10 carti.

1. Cradle to Cradle (2002)

Cartea arhitectului William McDonough si a chimistului Michael Braungart este un manifest pentru design inteligent si ecologic. Publicata in 2002, cartea propune inlocuirea stilului invechit de design, propriu Revolutiei Industriale, cu unul nou, aflat in armonie cu natura.

2. Collapse (2005)

In „Collapse”, profesorul UCLA Jared Diamond explica esecul succesiv al societatilor, identificand cinci cauze principale.

De la schimbarile climatice la ostilitatea natiunilor vecine, Diamond conclude ca raspunsul societatilor la problemele de mediu este cel mai important factor ce contribuie la evolutia, sau dimpotriva, la declinul lor.

3. Eating animals (2009)

Scriitorul Jonathan Safran Foer ne poarta intr-o calatorie pana in cele mai ascunse locuri din America: fermele de animale.

„Eating animals” exploreaza modul in care oamenii isi justifica obiceiurile alimentare. Cartea provoaca o luare de pozitie fata situatia paradoxala in care care oamenii sunt, pe de-o parte, iubitori de animale, iar pe de alta parte, cei care le devoreaza.

4. Hot, Flat and Crowded (2008)

Editorialistul de la New York Times, Thomas Friedman, arata directia de dezvoltare pe care, in opinia lui, SUA ar trebui sa o urmeze in asa fel incat sa se poata reinventa pe plan mondial.

Ideea centrala a cartii este ca o strategie climatica ar fi nu numai o sansa de salvare a planetei care se incinge, ci si o modalitate de a face America mai sanatoasa, mai bogata, mai productiva si mai sigura.

5. Whole Earth Discipline (2009)

Stewart Brand, publicicst si editor al publicatiei „Whole Earth Catalog” pune in discutie gandirea conventionala referitoare la mediul inconjurator.

In cartea „Whole Earth Catalog”, Brand pledeaza in favoarea ecologistilor care sustin energia nucleara ca tehnologie verde cu mai multe promisiuni decat riscuri.

6. An Inconvenient Truth (2006)

Alaturi de filmul documentar realizat in urma aparitiei cartii, „An Inconvenient Truth” a pus bazele unei miscari, fiind una dintre cele mai vandute publicatii.

Cartea lui Al Gore a fost descrisa ca o introducere in fenomenul incalzirii globale si un rezumat al fenomenelor care au condus la aparitia schimbarilor climatice.

7. The Omnivore’s Dilemma (2006)

Cartea lui Michael Pollan, „Omnivore’s Dilemma” pune o intrebare simpla: „Ce mancam la cina?”.
Se pare ca o intrebare simpla precum aceasta are profunde implicatii politice, economice, psihologice si morale pentru fiecare dintre noi, iar cartea va schimba felul in care privim in prezent mancarea.

8. Biomimicry (2003)

De fapt, titlul complet al celei de-a sasea carti a scriitoarei Janine Benyus este „Biomimicry: Innovation Inspired by Nature”.

Prin intermediul ei, autoarea cauta solutii sustenabile inspirate de formele si procesele din natura, cum ar fi celulele solare ce imita frunzele.

9. Natural Capitalism (2000)

Cativa dintre „greii” scriitorilor de mediu, mai exact Paul Hawken, Amory Lovins, si Hunter Lovins, si-au unit fortele pentru a scrie lucrarea „Natural Capitalism”.

Cartea introduce un nou model de afaceri ce valorifica resursele naturale si sistemele ecologice, prezentand o oportunitate pentru companiile inovatoare.

10. Eaarth (2010)

Cuvantul „Eaarth” scris cu doi „a” a fost folosit de Bill McKibben pentru a denumi atat cea mai recenta publicatie a sa, cat si planeta cunoscuta inainte drept „Earth” („Pamant” – n.r.).

La 20 de ani dupa publicarea primei sale carti despre schimbarile climatice, McKibben transmite un nou mesaj explicand ca schimbarile climatice numai sunt o amenintare vaga, ci un pericol real si actual.

Raluca Petrescu

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri