Dakshayani, un elefant despre care stăpânii săi spun că avea 88 de ani și care ar fi fost cel mai bătrân animal din specia sa ținut în captivitate, a murit joi în India. Durata medie de viaţă a unui elefant asiatic care trăiește în libertate este de 60 de ani, fiind chiar mai mică pentru cei captivi.
Dakshayani era deținută de organizația Travancore Devaswom Board și a participat timp de multe decenii la ritualuri şi procesiuni organizate de un templu hindus din statul indian Kerala. Recompensată cu titlul onorific „Gaja Muthassi” („Bunica elefant”), femela refuzase să mai mănânce în ultimele zile, potrivit BBC.
„La ora 15, corpul i-a fost străbătut de un frison, începând din zona capului. După câteva minute și-a îndoit picioarele și s-a întins. Și asta a fost”, a declarat veterinarul T Rajeev, potrivit NDTV.
Îngrijitorii femelei elefant au inclus în ultimii ani ananas şi morcovi în regimul ei alimentar pentru a-i îmbunătăţi sănătatea, după ce animalul începuse să prezinte dificultăţi motorii, probabil din cauza scăderii capacităţii sale vizuale.
„În ultimii trei ani, nu a participat la niciun program al templului sau vreun eveniment public”, a precizat medicul Rajeev.
Durata medie de viaţă a unui elefant asiatic este de 60 de ani, fiind în general mai mică pentru exemplarele care trăiesc în captivitate. Cel mai bătrân elefant în captivitate recenzat de Cartea Recordurilor Guinness a murit în 2003 la o grădină zoologică din Taiwan, la vârsta de 86 de ani.
Elefanții, exploatați în numele religiei
Elefantul asiatic este considerat o specie periclitată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN).
Elefanții sunt o parte importantă în cultura Indiei, fiind chiar considerați animale sacre. Sunt reprezentaţi de zeul Ganesha, venerat ca ajutor pentru învingerea obstacolelor şi ca sursă a bogăţiei.
Deși sunt un simbol cultural și religios, aceștia sunt deseori tratați necorespunzător de îngrijitori sau sunt victime ale electrocutării, braconajului, accidentelor cu trenuri sau otrăvirilor, spun activiștii pentru drepturile animalelor, potrivit Reuters.
Populația din elefanți din India, care reprezintă mai mult de jumătate din elefanții sălbatici ai Asiei, a scăzut de la 30.711, în 2012, la 27.312, în 2017. Aceștia sunt repartizaţi în circa treizeci de rezervaţii situate mai ales în sudul şi în nordul ţării.
În plus, în jur de 3.000 – 3.500 de animale sunt ținute în captivitate, potrivit centrului Wildlife SOS (alte surse vorbesc chiar de 15.000 de exemplare), care notează că exploatarea acestor animale se face de multe ori „în numele religiei”, mai ales în sudul Indiei.