În meniul de prânz, participanții la summit-ul din New York au găsit resturi de legume, hrană pentru animale, coji de nuci și și alte alimente care, în mod normal, ar fi ajuns în coșul de gunoi. Toate au fost puse în valoare de către un chef celebru în Statele Unite, care le-a transformat în adevărate delicii culinare.
Duminica trecută, chelnerii de la summit-ul ONU de la New York au servit participanților bucate preparate din resturi alimentare care în mod normal ar fi ajuns la groapa de gunoi sau din alimente lăsate în mod normal de supermarketuri să putrezească.
Astfel, 30 dintre cei mai puternici oameni ai planetei au consumat salate făcute din resturi de legume, burgeri vegetali preparați din legumele inestetice refuzate de supermarketuri, cartofi prăjiți în crustă de porumb folosit în mod normal ca furaj și deserturi din coji de boabe de cafea și cacao și coji de nuci.
Meniul a fost creat de Dan Barber, un chef american cu multiple distincții, care a coordonat o campanie anti-obezitate pentru Michelle Obama.
Inspirația meniului: risipa alimentară
Prin meniul inedit, organizatorii summit-ului au încercat să atragă atenția asupra risipei alimentare, un fenomen care afectează întreaga planetă. La nivel global, aruncăm un sfert din ceea ce producem.
Astfel, se irosește nu doar hrană, ci și energia necesară producției, energie obținută în principal din arderea combustibililor fosili. La nivel mondial, se estimează că industria agricolă are emisii comparabile cu cele rezultate din industria transporturilor.
Citește și:
SUA vrea să reducă risipa alimentară la jumătate până în 2030
Ce legături există între risipa alimentară, foamete și schimbările climatice
Magazinele comunitare, o nouă metodă de a contracara risipa alimentară în Londra
Senzorii care detectează alterarea mâncării ar reduce risipa alimentară
Pierderile generate de risipa alimentară ar putea ajunge la 600 miliarde de dolari pe an