CEC Bank, singura bancă din România deținută de stat, are o politică mai prietenoasă față de cei care apelează la creditare pentru dezvoltarea unei afaceri în agricultura ecologică. Astfel, clienții care își desfășoară activitatea în sectorul agriculturii ecologice au acces atât la produsele specifice pentru susținerea realizării producției agricole pentru înființarea, întreținerea și recoltarea culturilor agricole, întreținerea și recoltarea plantațiilor, achiziția sau producerea de material biologic pentru zootehnie. Despre toate aceste facilități a vorbit într-un interviu , acordat în exclusivitate pentru Green Report, CEO-ul CEC Bank, Radu Grațian Ghețea.
În ultima vreme se vorbește foarte mult de dezvoltarea sectorului agricol și în mod special al agriculturii ecologice. Ce loc ocupa în business-ul dumneavoastră agricultura și agricultură ecologică?
Prin misiunea asumată, CEC Bank urmărește cu precădere finanțarea IMM-urilor și agriculturii, banca preocupându-se în permanență de îmbunătățirea ofertei privind finanțarea domeniului agricol. Portofoliul de produse și servicii dedicate este unul variat, care include credite destinate achiziției de teren agricol, microcredite acordate în baza OUG nr. 43/2013 în condiții de cost extrem de avantajoase, precum și credite pentru finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente, inclusiv pentru plata obligațiilor către bugetul de stat și celelalte bugete, pe baza adeverinței eliberate de A.P.I.A., până la încasarea subvențiilor cuvenite beneficiarilor de subvenții A.P.I.A.
Astfel, în scopul elaborării unor produse care să răspundă la cât mai multe cerințe ale clienților din sectorul agricol, am lansat recent microcreditele acordate în baza prevederilor OUG nr. 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea și susținerea fermelor de familie și facilitarea accesului la finanțare al fermierilor, prin care clienții pot accesa unul din următoarele produse: credite pentru investiții în domeniul agricol, în valoare de maximum 15.000 euro, în echivalent lei, pe o perioadă de creditare de maximum 120 de luni; credite pentru asigurarea contribuției proprii aferente proiectelor de investiții selectate prin PNDR, în valoare de până la 75.000 euro, în echivalent lei, pe o perioadă de maximum 120 de luni; credite pentru susținerea realizării producției agricole, în valoare maximă de 25.000 eu ro, în echivalent lei, pe o perioadă de creditare de maximum 24 de luni.
Avantajul principal al finanțărilor acordate prin Convenția de lucru încheiată între CEC Bank și MADR îl constituie costurile competitive, ce permit clienților eligibili un acces facil la finanțare. În prezent, dobânda este de numai 6,1%, comisionul de acordare a creditelor este zero, comisionul de analiză este de 0,4%, iar comisionul de gestiune este de 0,04%, aplicabil lunar la soldul curent al creditului și comisionul de evaluare a garanțiilor.
Facilitățile beneficiază de garanție emisă de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) de maximum 80% din valoarea creditului, plus alte garanții din mixul acceptat de CEC Bank. Nu se solicita contribuție proprie și există posibilitatea obținerii unei perioade de grație. Prin lansarea acestor microcredite, alături de celelalte produse competitive aflate în oferta băncii, CEC Bank urmărește consolidarea poziției de partener strategic pentru cei care activează în sectorul agricol.
Care este valoarea portofoliului dumneavoastră care a mers către acest sector?
Creditele acordate clienților care își desfășoară activitatea în sectorul agricol dețin o pondere de circa 18% în portofoliul aferent creditelor acordate persoanelor juridice, existând premize de creștere.
Care este oferta dumneavoastră pentru sectorul agricultura ecologică?
Clienții care își desfășoară activitatea în sectorul agriculturii ecologice au acces atât la produsele specifice, cât și la produsele standard ale băncii: creditul de investiții, linia de credit, creditul pentru stocuri. În plus, stăm la dispoziția clienților prin intermediul Birourilor pentru consiliere IMM-uri și Fonduri Europene prezente în toate sucursalele județene ale CEC Bank.
Pentru membrii Asociației BIO România, pentru a facilita trecerea de la agricultura convențională la agricultura ecologică certificata (BIO) sau pentru modernizarea fermelor BIO existente, CEC Bank a dezvoltat produse de creditare specifice pentru finanțarea cheltuielilor cuprinse în proiectele de investiții, oferind dobânzi avantajoase în lei și o perioadă de creditare de maximum 10 ani, cu posibilitatea obținerii unei perioade de grație. Se acordă finanțări de maximum 50.000 euro, echivalent în lei, dar nu mai mult de 85% din valoarea totală a investiției.
Cât de performant sau neperformant este acest sector comparativ cu alte sectoare economice?
La nivelul CEC Bank, ponderea creditelor neperformante din agricultură este semnificativ mai mică în comparație cu alte sectoare economice.
Care sunt planurile instituției dumneavoastră pentru 2014 legate de sectorul agriculturii în special al agriculturii ecologice?
Agricultură și fondurile europene au rămas surse importante de creștere, reprezentând domenii care pot aduce în continuare un plus în dezvoltarea economică a României. Prin urmare, CEC Bank va continua să exploateze acest potențial și se va axa și în 2014 pe creditarea agriculturii.
Ne bazăm pe prezența noastră pe tot teritoriul țării, prin intermediul celor peste 1.000 de unități, pe consilierea specializată oferită de către CEC Bank în cadrul Birourilor pentru IMM-uri și Fonduri Europene prezente în sucursalele județene, pe experiența acumulată în finanțarea IMM-urilor, precum și pe costurile atractive ale produselor din oferta. Considerăm că segmentul agricol are în continuare un potențial ridicat de dezvoltare, iar accesarea creditelor destinate dezvoltării acestui segment reprezintă o șansă reală de dezvoltare pentru zona rurală.