Este stiut ca organismul uman are anumite ritmuri biologice pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le ia in seama pentru a evita suprasolicitarea organismului in perioade nepotrivite.
Dar cercetatorii de la Universitatea din Cambridge si cei de la Universitatea din Edinburgh au stabilit de curand ca orice forma de viata de pe Pamant este guvernata de ceasul biologic universal, iar asta din cele mai indepartate timpuri, scrie “Daily Mail”.
S-a descoperit astfel ca acest cronometru intern, care ne sfatuieste in permanenta ce sa facem, este vechi de milioane de ani si este prezent inclusiv la alge.
Angajatii care nu ”consulta” ceasul biologic risca depresii
Aceasta descoperire ar putea sa faca lumina in declansarea anumitor boli, cum ar fi depresiile, cancerul sau diabetul si ar putea sa explice unele tulburari de sanatate pe care unii angajati, pilotii sau asistentele medicale, le au din cauza programului prelungit sau dezordonat.
Iar, de-a lungul timpului studiile au demonstrat ca schimbarile care au loc in program sau lipsa somului pot creste chiar si riscul de boli psihice in randul angajatilor care nu respecta orele de odihna.
Cercetatorii au examinat ceasul biologic care controleaza mai multe forme de viata si orice tip de activitatate pornind de la ciclurile somnului pana la migratia fluturilor. In primul studiu, oamenii de stiinta de la Cambridge au descoperit ca globulele rosii au un anumit ritm in decursul a 24 de ore, dar, spre deosebire de acestea, multe dintre celulele rosii nu au structura ADN.
Cel de-al doilea studiu sustine ca un ciclu similar de 24 de ore a fost descoperit si la alge. Acest lucru sugereaza ca si pentru aceste forme primare de viata, ceasul biologic are o importanta deosebita. Cercetatorii au crezut mai intai ca ceasul intern a fost pus in miscare de activitatea genetica, dar si algele, si celulele rosii si-au pastrat ritmul intern fara acesta, ceea ce presupune ca alti factori au contribuit la acest lucru.
Neurologul Akhilesh Reddy, de la Universitatea din Cambridge, care a condus primul studiu a spus ca implicatiile pe care le au aceste descoperiri sunt multiple. “Stim deja ca daca intrerupem ritmul normal al organismului, pot aparea afectiuni metabolice, cum ar fi diabetul, bolile psihice sau chiar cancerul. Dar promovand cunostintele despre cum actioneaza ceasul intern timp de 24 de ore la nivelul celulelor, speram ca legaturile pe care acesta le are cu anumite boli sa devina mai clare”, a mentionat Akhilesh Reddy.
Profesorul Andrew Millar de la Universitatea din Edinburgh a condus al doilea studiu. El a adaugat ca aceste cercetari au demonstrat ca ceasul biologic este un mecanism vechi care ne insoteste de un miliard de ani de-a lungul evolutiei noastre.
“Ceasul biologic este mult mai important si mai sofisticat decat ne imaginam. Este nevoie de multi ani de cercetare ca sa vedem cum si de ce aceste ceasuri biologice fac parte din noi, si din multe alte vietati de pe Pamant, si ce rol au in controlul organismului nostru”, a explicat Andrew Millar.