Cum să economisești energie cu ceai făcut la soare sau la frigider

„Sun tea” și „refrigerator tea” sunt două modalități ingenioase prin care să obții ceai fără să consumi gaz sau energie electrică suplimentară. Ai nevoie doar de apă, pliculețe de ceai, soare și un frigider.

Soarele arde atât de tare zilele astea, încât ai putea să gătești fără probleme pe bordul mașinii, așa cum fac americanii din Arizona, unde termometrele au arătat chiar și 48 de grade Celsius.

Cum să economisești energia pentru ceai cu „sun tea” și „refrigerator tea”

Ținând cont de temperaturile ridicate care se înregistrează și la noi, de ce să mai folosești aragazul pentru ceai? „Sun tea” fix pe asta se bazează: pe soare. Rețeta pentru acest tip de ceai este cât se poate de simplă și poate fi ghicită și din denumire.

Ai nevoie de un recipient de sticlă (nu uită ca luna asta este Plastic Free July!), două plicuri de ceai și un litru de apă. Poți să folosești absolut orice tip de ceai care îți place: mentă, mușețel, tei, verde, negru, de portocale, fructe de pădure, lămâie etc. Poți să adaugi și ierburi proaspete pentru aromă sau chiar frunze sau ierburi uscate în loc de plicuri și poți inclusiv să pui mai multe tipuri de ceai.

Cum să economisești energia pentru ceai cu „sun tea” și „refrigerator tea”

Acoperă recipientul cu un capac sau dop și lasă-l direct în soare. Timpul variază în funcție de cât de cald este afară, de ce tip de ceai folosești, cât de mare e recipientul sau cât de închisă vrei să fie culoarea ceaiului. În medie, ar trebui să stea în soare între două și trei ore, însă într-o zi foarte călduroasă poate fi gata și într-o oră. La final poți să adaugi felii de lămâie sau portocale și zahăr, miere sau sirop de agave. Poți să îl bei călduț sau să adaugi câteva cuburi de gheață, iar ceaiul rămas să îl păstrezi în frigider.

Trebuie să ții cont ca recipientul în care pregătești ceaiul să fie foarte curat, căci unele voci spun că în acest tip de ceai care stă în bătaia directă a soarelui ar putea crește bacterii. Deși „sun tea” devine din ce în ce mai popular, cu aceste voci este de acord și Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA, care avertizează că bacteriile mor dacă apa este încălzită la 90,5 grade Celsius timp de trei – patru minute, pe când „sun tea” nu va avea mai mult de 54,5 grade.

„Refrigerator Tea”

Varianta mai sănătoasă ar fi „refrigerator tea” care, ca și în cazul ceaiului lăsat la soare, înseamnă fix ce spune și numele: ceai făcut în frigider. Ai nevoie de un litru de apă, un pliculeț sau două de ceai și un recipient din sticlă.

Cum să economisești energia pentru ceai cu „sun tea” și „refrigerator tea”

De această dată va trebui să ai mai multă răbdare, pentru că ceaiul își lasă savoarea mai repede în apă caldă sau fierbinte, deci acum va dura ceva mai mult timp. Mai exact, între șase și 12 ore, în funcție de dimensiunea recipientului. Poți, eventual, să îl pui în frigider imediat după cină și să ai ceai proaspăt dimineața.

Partea bună în ambele tipuri de ceai, „sun tea” sau „refrigerator tea”, este că nu consumă multe resurse și nici nu-ți încălzesc bucătăria.

spot_img

Ultimele știri