Cea mai poluată capitală a lumii restricționează circulația autoturismelor timp de 2 săptămâni

Autoritățile din New Delhi au decis să instituie sistemul de circulație alternativă a vehiculelor în perioada 1-15 ianuarie 2016, pentru a limita formarea smog-ului. Nivelul de particule fine prezente în aerul din capitala Indiei este de 15 de ori mai mare decât o recomandă specialiștii OMS.

01_04_india_autoturisme

Începând de vinerea trecută și până pe 15 ianuarie 2016, în capitala Indiei, circulația autoturismele va fi restricționată. În această perioadă, autoritățile vor permite șoferilor să circule alternativ: cei care dețin mașini cu numere de înmatriculare pare le vor putea folosi într-o zi, iar cei cu numere impare – în următoarea zi. Restricțiile nu se vor aplica însă și femeilor aflate la volan și motocicliștilor.

Astfel, autoritățile din New Delhi speră să reducă numărul mașinilor care circulă pe străzi cu peste un milion și să contribuie la scăderea smogului. În 2015, locuitorii foloseau mai mult de 8.8 milioane de autoturisme, cu 14% mai multe decât anul anterior.

Conform reprezentanților administrației publice, populația a înțeles necesitatea măsurii impuse și o respectă. Până acum, polițiștii au amendat doar 200 de șoferi, care au fost nevoiți să plătească aproximativ 30 de euro pentru încălcarea interdicției.

Rezidenții s-au plâns în repetate rânduri de slaba calitate a aerului. Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a declarat capitala Indiei cel mai poluat oraș din lume, după ce a analizat mai bine de 1.600 de localități.

Emisiile automobilelor, doar una dintre probleme

Poluarea cauzată de automobile nu este însă principala sursă de poluare a aerului în New Delhi. Emisiile centralelor termice și cenușa generată prin arderea deșeurilor și a reziduriilor agricole contribuie de asemenea la formarea smog-ului.

Pe lângă restricțiile pentru automobile, autoritățile indiene au adoptat și alte măsuri pentru diminuarea poluării. Acestea planifică să închidă cele mai vechi și puțin eficiente centrale energetice și să limiteze comercializarea mașinilor diesel de mari dimensiuni.

De asemenea, luna trecută, Curtea Supremă a interzis intrarea în oraș a camioanelor mai vechi de 10 ani și va obliga firmele de taximetrie să își adapteze mașinile pentru a folosi doar gaz natural comprimat până la sfârșitul lunii martie.

În New Delhi, nivelul de particule fine PM2.5 (cele mai periculoase pentru sănătatea umană) ajunge la 297, de 15 ori mai mare decât recomandarea OMS, de doar 20.

 

Citește și:

Parisul interzice mașinile pentru a reduce poluarea aerului

Poluarea aerului în Beijing a depășit de 35 de ori nivelul admis

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri