CE solicită finalizarea planului de acțiune în domeniul managementului deșeurilor până la sfârșitul anului

Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Crețu, a recomandat Ministrului Mediului, Cristiana Pașca Palmer, finalizarea planului de acțiune în domeniul managementului deșeurilor până la finele acestui an, precizând că o eventuală suspendare a Axei prioritare 2 ,,Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deșeurilor și reabilitarea siturilor contaminate istoric” ar întârzia și mai mult implementarea proiectelor aflate în derulare.

Corian Cretu

„Am îndemnat autoritățile să-și concentreze eforturile și să accelereze reformele din acest sector, incluzând aici managementul deșeurilor, al apei și prevenirea riscurilor. Este nevoie de reformă pentru a putea face investiții eficiente și sustenabile. Nu este ușor, dar experiența din trecut ne arată că aceasta este o precondiție pentru succes. Comisia, JASPERS și instituțiile financiare internaționale sunt pregătite să ajute România. De asemenea, recomand autorităților naționale să evalueze lipsa de performanță a proiectelor de mediu din perioada 2007-2013 și să tragă concluziile necesare”, a declarat Corina Crețu.

Sectorul managementului deșeurilor rămâne unul critic și în actuala perioadă de programare, existând riscul neîndeplinirii condiționalităților ex-ante. Comisia Europeană continuă să sprijine autoritățile române, oferind consultanță prin intermediul experților săi în vederea îndeplinirii acestor condiționalități, dar și pentru a evita suspendarea plăților și lansarea procedurilor de infringement.

Prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 protecția mediului are alocate 425 de milioane de euro.

Corina Crețu și Cristiana Pașca Palmer au avut joi, 19 mai, o întrevedere la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles.

Aflată într-o vizită de lucru în România, Corina Crețu a declarat, la începutul lunii mai, că DG Environment (Directoratul General pentru Mediu), din cauza problemelor în managementului deșeurilor din România, se pregătește pentru a merge cu acest caz la Curtea Europeană de Justiție.

Deșeurile duc România în fața Curții Europene de Justiție

Potrivit datelor Eurostat pentru anul 2013, deși românii generează cea mai mică cantitate de deșeruri din UE, 254 kg pe an, rata de reciclare este printre cele mai mici (5%), a doua după Letonia (3%). Pe lângă depozitarea la gropile de gunoi (82%) și reciclare, 11% din deșeurile generate au fost compostate, iar restul de 2% au fost incinerate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri