Ce se întâmplă cu animalele care trăiesc în „zona interzisă” de la Cernobîl

La Cernobîl, unele specii de păsări par să se adapteze, producând un nivel crescut de antioxidanți care le protejează
La Cernobîl, unele specii de păsări par să se adapteze, producând un nivel crescut de antioxidanți care le protejează

Pădurea din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl este locul ideal pentru a studia efectele pe termen lung ale radiațiilor asupra florei și faunei, scrie descopera.ro. Deși nivelul de radiații a scăzut în această zonă, este încă mult mai ridicat decât cel normal. Cu toate acestea, natura a început să se adapteze la noile condiții de aici.

Timothy Mousseau, biolog la Universitatea Carolina de Sud, a cercetat atent modul în care plantele și animalele pot rezista la radiații care în mod normal ar produce grave mutații sau boli. Mousseau cercetează „zona interzisă” din anul 1999, observând modul în care se adaptează ființele de aici: insecte, păsări, lilieci, șobolani. În urmă cu 3 ani, după scurgerile radioactive de la Fukushima, el a coordonat o cercetare similară și în Japonia”, potrivit descopera.ro.

Inițial, Mousseau și colegii săi au observat semne alarmante în rândul animalelor de lângă Cernobîl, care arătau efectele negative ale radiațiilor. Unele păsări aveau ciocul deformat, aveau tumori, iar numărul de insecte și păianjeni scăzuse considerabil.

spot_img

Ultimele știri