Ce promite Polonia pentru conducerea Consiliului UE. Tranziția energetică, agricultura și schimbările climatice, pe agendă

Polonia va deține în primele 6 luni ale anului 2025 președinția Consiliului UE. Cu numeroase crize interne și externe, polonezii vor fi nevoiți gestioneze foarte bine problemele Uniunii Europene. Scopul lor este întărească securitatea și solidaritatea europeană.   

 

Tranziția Energetică

Polonia este una dintre cele mai vocale țări UE în ceea ce privește Războiul din Ucraina și intensificarea sancțiunilor aplicate Rusiei. Astfel, președinția sa la Consiliul Uniunii Europene va fi centrată pe securitatea energetică a UE.  

Politica lor centrală este promovarea acțiunilor care vizează eliminarea completă a importurilor de surse de energie rusești. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie de asigurarea aportului necesar de resurse de energie.

Problema prețului la energie în UE este, de asemenea, pe lista de priorități. Scăderea prețului va fi posibilă prin dezvoltarea infrastructurii energetice din Uniunea Europeană și vecinătatea sa, iar miza va fi pe energie verde.

 

Agricultura și pădurile

Polonia, prin mandatul său prezidențial, dorește să aducă în prim-plan agricultura și să întărească poziția fermerilor în politicile europene. Cel mai mare obiectiv propus în această zonă este dezvoltarea Politcii Agricole Comune (PAC) după anul 2027 astfel încât accentul să cadă pe protecția mediului înconjurător și pregătirea pentru situații meteo extreme precum inundațiile sau seceta. Un alt obiectiv este optimizarea obiectivelor Pactului Verde European privitor la perspectivele ecologice din PAC, astfel încât acestea să fie accesibile agricultorilor

De asemenea, vor fi deschise dezbateri privitoare la Viziunea pentru Agricultură și Hrană propusă de Comisia Europeană.  

Zona rurală este și ea adusă în discuție. Va fi dezbătut mecanismul eficienței rurale (modul în care politicile influențează mediul rural la nivel european) pentru a fi trimise recomandări Comisiei Europene pe Cadrul Financiar Multianul. Această dezbatere va analiza și promova modalitățile de finanțare pentru dezvoltarea rurală și soluționarea problemelor precum declinul demografic. 

Președinția va crea cadrul pentru dezbateri privind reglementările piețelor agricole,  având ca scop identificarea amenințărilor la adresa competitivității produselor agricole din UE și măsurile necesare pentru eliminarea distorsiunilor de piață. De asemenea, interesele strategice vor viza ca reglementările să promoveze competitivitatea pieței agricole europene în raport cu producția agricolă din țări terțe și să asigure siguranța alimentelor importate în UE.  

Pădurile și protecția lor se află în planul viitoarei președinții a Consiliului UE. Astfel reziliența și sustenabilitatea acestora vor fi asigurate prin lucrul la dezvoltarea Regulamentului privind monitorizarea pădurilor și dezvoltarea Regulamentului privind producția și comercializarea materialului forestier.
 

Mediul înconjurător și schimbările climatice

În ceea ce privește schimbările climatice, Consiliul UE sub conducerea Poloniei se va concentra pe securizarea comunităților și va sprijini eforturile UE de a pregăti un plan de adaptare climatică. Pe fondul dezastrelor naturale din ce în ce mai prezente pe continent, planul Poloniei este dezvoltarea unor măsuri care să limiteze impactul evenimentelor meteorologice periculoase tot mai frecvente. 

Vulnerabilitatea la manipulare, dezinformarea și lipsa de cunoștințe a publicului larg privind tranziția verde și schimbările climatice sunt printre principalele probleme cu care UE se confruntă în domeniul educației ecologice. 

Astfel, președinția Consiliului UE va promova continuitatea politicilor de mediu, însă focusul va fi total pe oameni și beneficiile pentru aceștia. Promovarea fondurilor și sprijinirea cetățenilor în tranziția verde vor avea prioritate, evitând interdicțiile și sarcinile excesive care ar putea compromite sprijinul public pentru această tranziție.

Citește și: Greenwashing: Cuvintele interzise ale sustenabilității și noile reguli pentru ambalaje 

#UniuneaEuropeană #PreședințiaPoloneză #ConsiliulUE #TranzițieVerde #SecuritateEnergetică #SchimbăriClimatice #AgriculturăDurabilă #PactulVerdeEuropean #PoliticiEuropene #Sustenabilitate #Reziliență #EnergieVerde #DezvoltareRurală #ProtecțiaMediului #AdaptareClimatică

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri