Ce pot face primăriile pentru a îmbunătăți colectarea selectivă

Aflați soluțiile propuse de Ilie Bolojan, Președintele Executiv al Asociației Municipiilor din România, prezent la conferința CIRCULAR.

09_02_circuclar_img_12_bolojan

Ilie Bolojan, Primarul Oradei și Președintele Executiv al Asociației Municipiilor din România, a explicat pentru Green Report cum pot primarii și autoritățile publice să îmbunătățească sistemul de colectare selectivă a deșeurilor, astfel încât țara noastră să își poată îndeplini ținta de reciclare stabilită la nivel european.

Menționăm faptul că România trebuie să ajungă la o rată de reciclare a deșeurilor municipale de 50% până în 2020, în condițiile în care acum reciclăm mai puțin de 3%.

În opinia lui Ilie Bolojan, principalele măsuri care trebuie luate pentru îndeplinirea obligațiilor ar fi:

  • introducerea unei legislații care să permită taxarea deșeurilor în funcție de volum sau de greutate, astfel încât doar cei care nu reciclează să plătească;
  • securizarea accesului la pubelele de gunoi ale fiecărei asociații, astfel încât administratorii să fie nevoiți să își asume responsabilitatea pentru managementul deșeurilor produse;
  • reducerea influenței pe care o au firmele de salubrizare, care fac presiuni pentru a păstra sistemul actual.

„Primăriile sunt doar parte a economiei circulare”

Primarul Oradei ne-a vorbit și despre rolul autorităților publice locale în stimularea economiei circulare:

Primăriile sunt doar parte a economiei circulare. Noi trebuie să gândim un sistem care livrează un deșeu, care după aceea poate fi valorificat de către ceilalți parteneri ai economiei circulare. Suntem o verigă a unui lanț, pe care trebuie să o gândim astfel încât costul deșeului să fie rezonabil, pentru că, dacă este prea mare, nu mai poate fi valorificat de către ceilalți.

Întrebat dacă primăriile pot stimula dezvoltarea unor afaceri în domeniul economiei circulare, Ilie Bolojan a răspuns:

Primăria poate să amorseze anumite dezvoltări dacă mediul privat nu le gestionează din start. Dacă există inițiative, le poți încuraja prin anumite programe. Dar eu nu cred din asta. Noi, primăriile, nu trebuie să facem afaceri de succes. Noi trebuie să creăm un mediu și o atmosferă în care afacerile pot să prospere.

 

Ilie Bolojan a participat marți la conferința CIRCULAR, pentru a discuta despre necesitatea implementării economiei circulare în România.

Economia circulară este un concept puțin cunoscut în România, dar intens dezbătut la nivel european. Aceasta presupune o economie în care se reduce consumul de energie și materii prime, se recuperează și se reutilizează materiale sau produse existente, iar deșeurile sunt fie folosite ca resurse, fie reciclate.

 

Citește și:

România, pe ultimele locuri din UE la eficiența folosirii resurselor

Taxarea depozitării deșeurilor la groapă, principala măsură pentru îndeplinirea țintelor de reciclare

Reciclarea resurselor ar aduce Europei economii de peste 600 miliarde de euro

Update-uri – Conferința CIRCULAR

Parlamentul European face primul pas spre economia circulară

Cum funcționează economia circulară în China

IOANA BOTEZATU, Coordonator Proiect CWIT INTERPOL, pentru Green Report: ”Majoritatea activităților ilegale pe DEEE sunt comise pe teritoriul Uniunii Europene. Comerțul ilegal trebuie să devină o prioritate a UE”

VIDEO Responsabilii pe mediu din Europa și România discută astăzi, în premieră, la București despre economia circulară

„AFM se pregătește să finanțeze proiecte de colectare și reciclare de deșeuri”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri