Un calculator vechi pentru o companie poate însemna o șansă la un viitor profesional mai bun pentru un copil din mediul rural. Poate asigura deopotrivă un loc de muncă pentru persoana defavorizată care îl recondiționează. Iată cum vrea un ONG să stimuleze reciclarea DEEE în rândurile companiilor.
Asociația Ateliere Fără Frontiere invită companiile și ONG-urile care dețin deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) să i le doneze. Astfel, pot participa la o competiție care le premiază angajamentul față de mediu și față de comunitate.
Competiția se numește Give IT și se află deja la a treia ediție. Cei interesați se pot înscrie până în data de 15 decembrie 2016, online, prin email sau telefonic (0745.028.105).
Anul acesta, vor fi desemnate câștigătoare 3 companii mari și 3 IMM-uri, instituții sau organizații. În 2015, câștigători la categoria „companii” au fost BRD, Renault și ING, pe când la cea de-a doua categorie s-au remarcat Smart Expert Systems, Fundația Vodafone și IT Mar Solution.
Ce se întâmplă cu DEEE-urile donate
Echipamentele vor fi preluate gratuit de către organizație și recondiționate de angajații acesteia, majoritatea cazuri sociale. Apoi, vor fi donate unor instituții de învățământ sau altor organizații din comunități dezavantajate. Totodată, produsele sau piesele care nu mai pot fi folosite vor ajunge la reciclatorii de DEEE-uri.
Astfel, potrivit organizatorilor, gestul donatorilor va contribui atât la creșterea ratei de reciclare a deșeurilor, cât și la educația tinerilor și integrarea socio-profesională a unor persoane.
Din 2008, asociația Ateliere Fără Frontiere a colectat 703 tone de DEEE-uri, printre care și 10.000 de echipamente IT. Pe cele din urmă le-au recondiționat și le-au direcționat spre 2.000 de proiecte educaționale. Astfel, au beneficiat de ele peste 300.000 de copii și tineri din întreaga țară.
Totodată, începând cu 2008, organizația a oferit un loc de muncă pentru 163 de persoane marginalizate sau excluse.