Schimbările climatice sunt considerate a treia cea mai gravă problemă a umanității, după terorism și sărăcie. Estimarea aparține unei agenții britanice de studii de piață și se bazează pe date culese la nivel global, în perioada noiembrie – decembrie 2015.
Specialiștii au sondat grupuri țintă din 17 țări din Asia, America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu și Australia. Au descoperit că 12,8% dintre cei chestionați cred că schimbările climatice sunt una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă omenirea, clasându-se pe locul al treilei în topul preocupărilor. Pe primul loc se află amenințările teroriste, cu o rată de preocupare de 25,1%, iar pe al doilea – sărăcia, foametea și lipsa apei potabile – cu un procent de 15,2%.
Pe lista din care respondenții au putut alege se mai aflau probleme precum: conflictele armate, instabilitatea economică, creșterea populației, răspândirea bolilor, accesul la resurse energetice și armele nucleare.
Rezultatele înregistrate diferă în funcție de regiune și genul celor interogați. Astfel, cetățenii din Asia sunt cei mai îngrijorați pentru schimbările climatice. Cei din Europa, se tem cel mai tare de creșterea demografică, iar cei din Orientul Mijlociu – de conflictele armate.
În ceea ce privește diferențele în funcție de genul respondenților, studiul arată că femeile se tem mai tare decât bărbații de terorism, sărăcie, răspândirea bolilor și folosirea armelor nucleare, dar se declară mai puțin speriate decât aceștia atunci când vine vorba despre creștere demografică, instabilitate economică, conflicte armate și schimbări climatice.