Ce modificări a adus Guvernul Grindeanu în legislația energiei regenerabile

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Energiei, Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

legislația energiei regenerabile

Potrivit ministerului, modificările aduse vin să conserve ținta națională de 24% energie regenerabilă în consumul final brut de electricitate pentru 2020, obiectiv îndeplinit deja. Astfel, printre principalele modificări aduse se numără și eliminarea termenului de valabilitate de doar 12 luni pentru certificatele verzi (CV). Acestea vor fi valabile pe toată perioada de funcționare a schemei de sprijin, respectiv până în 2032.

Totodată, certificatele verzi vor căpăta valoare în momentul tranzacţionării, şi nu la momentul emiterii, ca până acum.

Producătorii de energie regenerabilă vor plăti, conform prevederilor noii OUG, impozit pe profit doar în momentul tranzacționării CV, și nu în momentul în care înregistrau în contabilitate, așa cum era prevăzut în vechea legislație.

De asemenea, cota obligatorie de achiziție destinată furnizorilor de electricitate va fi înlocuită cu un mecanism nou, al cantității statice de CV, care va fi revizuit odată la doi ani de către Autoritatea Națională pentru Reglementarea în domeniul Energiei (ANRE) și care are rolul de a crea un echilibru între consumatori și producători.

Ministerul Energie dorește înființarea unei platforme anonime de tranzacționare a energiei din surse regenerabile și a certificatelor verzi pe piețele centralizate de tranzacționate a electricității, astfel că atât producătorii și furnizorii mari, dar și cei mici, vor putea să își găsească locul în piață.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri