Ce mai invatam de la cimpanezi?

Dintre toate mamiferele, numai la om s-a constatat degradarea materiei cenusii spre batranete, pierderea treptata de neuroni si, implicit, reducerea volumului creierului.

Nu exista cimpanzei senili

Pe aceasta tema, un grup de cercetatori de la George Washington University, condusa de doctorul Chet Sherwood, a facut in ultimul timp studii comparative, pentru a analiza cauzele, in lumina celor mai recente cunostinte in domeniu, informeaza Wall Street Journal.

Cercetarile au fost intreprinse pe 99 cimpanzei cu varste cuprinse intre 10 si 51 ani si 87 fiinte umane, cu varste intre 22 si 88 ani.

Pragul de jos la fiecare grupa a luat in considerare timpul normal de crestere, iar pragul de sus durata normala de viata.

Creierele respective au fost cercetate prin metoda rezonantei magnetice (RMN), iar scanarea a scos in evidenta scaderea tuturor structurilor majore in creierului oamenilor, pe masura ce acestia inainteaza in varsta.

Prin contrast, in structurile creierului cimpanzeilor nu s-a remarcat nici o schimbare semnificativa, legata de trecerea anilor.

Alzheimer, o boala numai pentru oameni

Nu e greu de remarcat ca desi durata de viata, raportata la timpul de crestere, este mai mica la om decat la cimpanzeu, durata absoluta de viata a cimpanzeului este mult mai scurta.

Pe seama unei durate de viata mai lungi ce i-a fost harazita, omul plateste tribut, suportand reducerea volumului creierului sau.

Primul impact al acestei involutii priveste scaderea memoriei, a capacitatii de gandire si de reactie, a judecatii si a facultatior intelectuale – pierdute pentru totdeauna.

Al doilea impact se refera in mod direct la sanatatea acestui organ, pe care il numim creier. Exista afectiuni ale sistemului nervos, cum este boala Alzheimer, relativ frecventa la oameni, total absenta in regnul animal, chiar si la cimpanzei – considerati rude oarecum apropiate omului.

Se observa insa ca, in timp ce facultatile mentale ale omului se degradeaza odata cu inaintarea in varsta, la cimpanzei se degradeaza aproape exclusiv facultatile fizice.

Masculii isi pierd rapid barbatia. C’est la vie!

Dintii cimpanzeilor incep sa dispara mult inainte de 30 de ani, varsta la care sunt, de obicei, complet stirbi. La aceasta varsta, ei sunt mult slabiti, lipsiti de energie si scazuti in greutate. Masculilor le dispare potenta si libidoul cam la aceeasi varsta.
 

Citeste mai mult pe ziare.com

spot_img

Ultimele știri