Jurnalul: Delta Dunarii, de la "paradisul verde" la iadul portocaliu

După cinci ani de "sforțări", Parlamentul României a reușit să realizeze o nouă Lege a Rezervației Biosferei Delta Dunării. Modificarea legislației s-a făcut la inițiativa atot­cu­nos­că­toa­rei Sulfina Barbu, președintele Co­mi­siei de administrație publică a Camerei Deputaților, specialistă atât în chestiuni importante de politică externă, cât și în protecția mediului înconjurător. Rodul gândirii aleșilor neamului, respectiv proiectul de lege aprobat de cele două Camere, a fost trimis spre promulgare președintelui Traian Băsescu în urmă cu două luni, însă nici până în ziua de azi textul legii nu a fost trimis spre publicare la Monitorul Oficial. Nu știm dacă această întârziere a publicării noii legi în Monitorul Oficial se datorează unei analize aprofundate a textului sau este doar o tragere de timp… Surprinzător, această întârziere este benefică Deltei însăși, dar și oamenilor din Deltă care încă mai trăiesc cu speranța că prevederile aberante din noua lege nu vor fi puse în aplicare. În consecință, Mișcarea de Re­zistență oferă gratuit anumite informații președintelui României pentru a lua decizia corectă, respectiv de a o întoarce Parlamentului. Noua lege a Biosferei Delta Du­nării are foarte multe portițe legislative prin care cea mai importantă zonă umedă naturală a Europei va fi distrusă.

Mișcarea de Rezistență acuză această nouă dovadă de incompetență, interese meschine și politicia­niste care au tendința de a transforma Delta Dunării într-un tărâm al fărădelegilor și abuzurilor. Posibilitatea modificării delimitării zonării funcționale a rezervației Biosferei Delta Dunării doar printr-o simplă schimbare a planului de management este o aberație, deoarece acesta se poate modifica foarte ușor dacă cineva dorește să construiască vreo vilă într-o zonă strict protejată. Dovada clară a implicării politicului în acti­vitatea Rezervației constă în schimbarea administrării. Dacă până acum administrarea era condusă de Consi­liul Ştiințific, acum această sarcină re­vine guvernatorului, care este o persoană numită/revocată din funcție prin decizie a primului-ministru. Consi­liul Ştiințific va avea rolul de a "îndruma" activitatea Rezervației Biosfe­rei Delta Dunării.

La inițiativa atotcunoscătoarei Sulfina Barbu, președintele Comisiei de administrație publică a Camerei De­putaților, specialistă atât în chestiuni importante de politică externă, cât și în cum se pune "cireașa pe tort" în cazul polițiștilor români, Parlamentul României a finalizat, după sforțări care au durat vreo 5 ani, noua lege a Rezervației Biosferei Delta Dunării. Fructul izvorât din "puțul gândirii" aleșilor neamului a fost trimis la începutul lunii iunie spre promulgare președintelui României. După vreo două luni de analiză aprofundată a textului, nici până azi această lege nu a fost trimisă spre publicare la Monitorul Oficial. Dar, surprinzător, această întârziere este benefică… Benefică Deltei însăși, dar și oamenilor din Deltă care încă mai trăiesc cu speranța că prevederile aberante din noua lege nu vor fi puse în aplicare. În consecință, Mișcarea de Rezistență oferă gratuit anumite informații președintelui României pentru a lua decizia corectă (de a o întoarce Parlamentului)

Legea de înființare a Rezervației Biosferei Delta Dunării, având numărul 82/1993, a fost elaborată de mai mulți experți români și străini în perioada de entuziasm postdecembristă, fiind mult timp după aceea apreciată de cele mai importante instituții internaționale în domeniul protecției naturii.
 

Citeste mai mult pe jurnalul.ro
 

spot_img

Ultimele știri