Într-o carte publicată recent, 2 specialiști în sustenabilitate atrag atenția asupra impactului negativ pe care îl are risipa alimentară asupra populației și asupra planetei și propun câteva soluții simple pentru diminuarea fenomenului.
John Mandyck și Eric Schultz, 2 cercetători la compania americană „United Technologies Building & Industrial Systems”, au publicat recent o carte despre legăturile care există între risipă alimentară, foamete și schimbările climatice.
Aceștia atrag atenția asupra unor realități alarmante, precum faptul că:
- aruncăm un sfert din mâncarea pe care o producem, în timp ce 800 de milioane de oameni suferă de foamete (cât populația Europei și a Statelor Unite la un loc); jumătate din mâncarea irosită se strică în timpul transportului, iar cealaltă jumătate – la retaileri; cantitatea de mâncare produsă ar putea hrăni 10 milioane de oameni, populația estimată pentru 2050;
- pentru a crește mâncarea pe care o aruncăm, folosim mai multă apă decât orice țară din lume;
- dacă am pescui sustenabil, am putea hrăni 1 miliard de oameni și am economisi 100 miliarde de dolari;
- risipa alimentară este responsabilă pentru 3.3 miliarde de tone metrice de dioxid de carbon; acestea rezultă din alimentarea tractoarelor, a pompelor de apă necesare pentru irigare și din consumul de energie necesar pentru procesarea alimentelor; numai China și SUA produc mai multe gaze cu efect de seră;
- oceanele absorb o treime din dioxidul de carbon pe care îl producem, făcând apa mai acidă și limitând atfel reproducerea unor organisme precum stridiile, crabii și coralii;
Autorii cărții nu se limitează însă doar la aceste atenționări. Iată ce recomandă ei pentru ca fiecare dintre noi să contribuim la reducerea risipei alimentare:
- să consumăm porții mai mici;
- să facem liste și să cumpărăm doar cantitatea de care avem nevoie;
- să cerem mâncarea rămasă la pachet atunci când mâncăm la restaurant;
- să cumpărm și produse (fructe și legume) imperfecte;
- să învățăm să refolosim resturile.
Citește și:
Magazinele comunitare, o nouă metodă de a contracara risipa alimentară în Londra
Senzorii care detectează alterarea mâncării ar reduce risipa alimentară
Pierderile generate de risipa alimentară ar putea ajunge la 600 miliarde de dolari pe an