Comisia Europeana lanseaza oficial luni, la Paris, un ghid privind vanarea pasarilor salbatice pentru a se asigura ca aceasta activitate se desfasoara in acord cu legislatia europeana. Obiectivul este de a clarifica cerintele celei mai vechi legislatii a UE in domeniul naturii, Directiva privind pasarile salbatice, adoptata la 2 aprilie 1979, informeaza Agerpres.
Aceasta constituie unul dintre instrumentele esentiale ale contributiei la atingerea obiectivului UE de protejare a biodiversitatii. La ceremonia de lansare a ghidului participa ministrul francez al mediului, Jean-Louis Borloo, si directorul general al Directoratului general pentru mediu al CE, Karl Falkenberg. Comisia Europeana sustine vanarea rationala a pasarilor salbatice si recunoaste ca vanatoare sezoniera poate fi benefica pentru conservarea habitatului.
Potrivit Bruxellesului, este esential sa se restabileasca si pastreze biodiversitatea in Europa care a ajuns la un nivel alarmant de redus. Vanarea pasarilor salbatice in UE este reglementata de Directiva privind pasarile salbatice, adoptata la 2 aprilie 1979. Desi exista o interdictie generala de ucidere a anumitor specii de pasari, unele dintre acestea pot fi vanate in afara perioadelor de migrare din timpul primaverii. Aceste perioade sunt esentiale pentru ca permit continuitatea speciilor. Directiva cuprinde o lista cu 82 de specii ce pot fi vanate in statele membre ale Uniunii.
Perioadele de vanatoare sunt stabilite la nivel national, pe baza unor principii si date stiintifice, si ele difera in functie de specie si localizare geografica. Tarile membre au libertatea de a permite sau interzice vanarea acelor specii incluse pe lista. In mod exceptional, statele membre pot permite capturarea si sacrificarea pasarilor incluse in lista directivei si in afara sezonului de vanatoare normal numai in anumite situatii si cand nu exista solutii alternative.
Directiva privind pasarile salbatice este una dintre cele mai importante componente ale normelor europene privind natura, furnizand cadrul de protectie al speciilor de pasari salbatice din UE. Documentul a aparut ca raspuns la temerile crescande privitoare la reducerea numarului de pasari salbatice din Europa din cauza poluarii si a pierderii habitatului. De asemenea, directiva este o recunoastere a faptului ca pentru protectia pasarilor migratoare, percepute ca o avere comuna a statelor membre, este nevoie de o mai buna coordonare a politicilor nationale in domeniu.