Patru din 10 români consideră că incendiile reprezintă cea mai mare amenințare pentru locuința lor, în timp ce trei români din 10 plasează cutremurul pe primul loc în acest top al riscurilor care le amenință casa, arată rezultatele unui sondaj realizat la solicitarea Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) și Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA).
Astfel, la întrebarea „Care crezi că este cea mai mare amenințare pentru casa ta?”, 38,1% dintre participanții la sondaj au indicat izbucnirea unui incendiu în locuința lor sau în casa vecinilor, iar 30,5% au menționat cutremurul. În același timp, 15,4% dintre respondenți au menționat inundarea provocată de apa din conducte, iar 10,4%, spargerea locuinței de către hoți. De asemenea, alunecările de teren (alese de 1,8% dintre participanții la sondaj) și inundațiile (0,9%) au ocupat ultimele locuri în topul riscurilor de care se tem românii.
La sondaj au participat 1766 de respondenți, dintre care 50% femei și 50% bărbați. 62% dintre aceștia locuiesc la bloc, iar 78% dintre respondenți sunt din mediul urban. Conform declarațiilor respondenților, 43% dintre ei au avut o inundare provocată de spargerea conductelor (80% dintre aceștia locuind la bloc), iar 4,93% au avut un incendiu în locuință.
Conform rezultatelor sondajului, doar 23,1% dintre respondenți consideră că o asigurare obligatorie de locuință reprezintă o protecție suficientă pentru locuința lor. Cu toate acestea, gradul de penetrare al asigurărilor facultative în România nu a înregistrat creșterile așteptate. Nevoia de informare și educare cu privire la rolul asigurărilor este unul dintre elementele care stau la baza acestei situații.
Citește și:
Dezastrele naturale au forțat 20 de milioane de oameni să-și părăsească locuințele în 2014
Dezastrele naturale au provocat pagube de 300 miliarde de dolari