Ce conține Planul Integrat de Calitate a Aerului al Capitalei

Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA), care urmează să fie supus aprobării Consiliului General al Municipiului București (CGMB), cuprinde mai multe măsuri care vizează traficul rutier, spațiile verzi și eficientă energetică, elaborate în raport cu principalele surse de poluanți din Capitala: traficul (oxizi de azot), încălzirea rezidențială (particule în suspensie) și industria și serviciile (benzen).

Ce conține Planul Integrat de Calitate a Aerului al Capitalei

Actuala administrație va depune proiecte în valoare de 200 de milioane de euro pentru finanțare din fonduri europene sau naționale în vederea îmbunătățirii transportului public de călători în regiunea București-Ilfov. Printre aceste proiecte se numară, pe lângă înnoirea parcului autor RATB, modernizarea a 100 de tramvaie, reabilitarea și modernizarea depourilor și integrarea tarifară a tuturor mijloacelor de transport în comun care circulă în zona metropolitană București-Ilfov”, a declarat Aura Raducu, director al Asociaței de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public București-Ilfov.

Conform studiilor, prin implementarea acestor măsuri, numărul de călători care utilizează transportul public va creste cu 30 %.

O altă măsură propusă este modernizarea și extinderea arterelor de circulație, dar și crearea de benzi unice dedicate transportului public și vehiculelelor de intervenție, în acest sens luându-se în calcul realizarea a 8,4 km de bandă unică. În document se stipulează, de asemenea, necesitatea introducerii tuturor intersecțiilor în sistemul BTMS.

În acest moment sunt 213 intersecții integrate în sistem, iar până în vara lui 2019 vor fi introduse toate cele 435 de intersecții.

Peste 200 de milioane de euro pentru fluidizarea traficului în București

Patru stații park & ride

Potrivit PICA se are în vedere și realizarea de facilități park & ride la stațiile cheie de transport public și stații de transport intermodale tren-autobuz/metrou. În prima etapa, Metrorex va construi o stație intermodală la noua stație de metrou Străulești de pe Magistrala 4 și ulterior PMB va construi 3 stații intermodale: la Pantelimon Vergului (la noul terminal intermodal de la capătul tramvaielor 14 și 55), la Prelungirea Ghencea Domnești (la viitorul terminal intermodal de pe DNCB Domnești), pe Soș. Berceni (la stația de metrou Dimitrie Leonida).

Documentul prevede, de asemenea, realizarea de piste pentru biciclete, crearea de stații de închiriere pentru bicicliști și parcări pe traseele nou create.

PMB: Alte 25.000 de vouchere acordate celor care vor să-și cumpere o bicicletă

Reprezentanții PMB susțin că în perioada următoare se vor finaliza câteva studii de fezabilitate pentru realizarea acestor piste, iar în martie va fi demarat proiectul comun cu Ministerul Mediului, în valoare de 10 milioane de euro, pentru realizarea a 100 km de piste pentru biciclete în Capitală. Aceste trasee vor avea continuitate, astfel încât bicicleta să devină un mijloc de transport, nu doar de recreere.

[box type=”info” ]

Gestionarea traficului in zona centrala a Capitalei:

instituirea regimului parcărilor, respectiv introducerea regimului obligatoriu de plată a parcărilor de utilitate publică generală, coroborat cu aplicarea de sancțiuni pentru staționarea neregulamentară și stabilirea unui necesar optim de locuri de parcare permise într-un perimetru delimitat în interiorul zonei centrale (35.000 locuri de parcare);

restricționarea accesului auto în perimetrul delimitat în interiorul zonei centrale a capitalei prin identificarea și implementarea unui sistem de taxare sau de utilizare a vignetelor;

introducerea unui sistem de transport public (linia verde) care să lege zonele de interes administrativ-institutionale din centrul Capitalei (primării de sector, PMB, ministere, Palatul Parlamentului, stații de metrou, parcări subterane și administrații financiare);

utilizarea sistemului de semaforizare inteligentă în vederea restricționării și redistribuirii accesului în/din perimetrul delimitat în interiorul zonei centrale.

[/box]

Reabilitarea tuturor magistralelor de distribuție primară a energiei termice

În ceea ce privește măsurile de eficiență energetica, PICA prevede continuarea modernizării centralelor termice de cvartal (RADET va moderniza 11 centrale termice de cvartal), dar și dotarea acestora cu cazane cu arzătoare cu emisii reduse de poluanți și eficientizarea consumului de energie termică prin reabilitarea rețelelor de distributie primară și secundară a energiei termice.

Astfel, se urmărește reabilitarea tuturor magistralelor de distribuție primară a energiei termice (205,7km). O altă măsura în acest domeniu este continuarea programului de reabilitare termica a clădirilor.

spot_img

Ultimele știri