CE clasează două proceduri de infringement împotriva României din domeniul protecţiei mediului

Comisia Europeană a aprobat, pe 24 ianuarie 2019, clasarea a două proceduri de infringement, declanşate împotriva României în anii 2017 şi 2018, respectiv cea referitoare la reducerea consumului de pungi din plastic şi cea privind poluanţii de la instalaţiile medii de ardere, a anunţat Ministerul Mediului.

Este vorba despre Cauza 2017/0184 – acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor având ca obiect necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a Directivei 2015/720/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce priveşte reducerea consumului de pungi de transport din plastic subţire şi Cauza 2018/0042 – acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor având ca obiect necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a Directivei 2015/2193/UE privind limitarea emisiilor în atmosferă a anumitor poluanţi provenind de la instalaţii medii de ardere.

„În cazul procedurii care viza reducerea consumului de pungi din plastic, România şi-a îndeplinit obligaţiile prin interzicerea, la propunerea Ministerului Mediului, a producţiei pungilor din plastic subţire şi foarte subţire cu mâner începând cu 1 iulie 2018 şi a comercializării acestora de la 1 ianuarie 2019″, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte procedura de infringement privind poluanţii de la instalaţiile medii de ardere, Comisia Europeană a decis clasarea cauzei datorită adoptării, de către Parlamentul României, a Legii 293/2018 privind reducerea emisiilor naţionale de anumiţi poluanţi atmosferici, iniţiată de Guvern la propunerea Ministerului Mediului.

Video – Agent Green: România riscă un nou infringement pe mediu din cauza tăierilor din parcurile naționale

În fiecare an, peste 400.000 de europeni mor prematur din cauza calității slabe a aerului și mult mai mulți suferă de boli respiratorii și cardiovasculare cauzate de poluarea atmosferică. În termeni economici, pentru economia europeană, costurile determinate de calitatea proastă a aerului depășesc cu mult 20 de miliarde euro pe an, din cauza creșterii cheltuielilor medicale și a reducerii productivității lucrătorilor.

Legislația UE privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa (Directiva 2008/50/CE) stabilește limite privind calitatea aerului care nu pot fi depășite nicăieri în UE și obligă statele membre să limiteze expunerea cetățenilor la poluanți atmosferici nocivi. În pofida acestei obligații, în multe locuri calitatea aerului continuă să fie o problemă de mai mulți ani. În 23 din cele 28 de state membre încă se depășesc limitele-standard de calitate a aerului — în total, în peste 130 de orașe din Europa.

Kenya. Ce efecte au avut cele mai dure pedepse pentru utilizarea pungilor de plastic din lume

Încă din 2008, Comisia a inițiat acțiuni în justiție împotriva statelor membre cu privire la calitatea slabă a aerului, concentrându-se inițial asupra particulelor în suspensie (PM10), în cazul cărora termenul de conformare era anul 2005, și a dioxidului de azot (NO2), în cazul căruia termenul de conformare era anul 2010. În prezent, 13 state membre fac obiectul unor acțiuni în justiție privind NO2, fiind în desfășurare proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Austriei, Belgiei, Republicii Cehe, Danemarcei, Franței, Germaniei, Ungariei, Italiei, Poloniei, Portugaliei, Spaniei, Regatului Unit și Luxemburgului.

spot_img

Ultimele știri