CE avertizează România cu privire la siguranța operațiunilor petroliere și gaziere offshore

Comisia Europeană a trimis joi României şi Poloniei scrisori de punere în întârziere pentru că nu au încorporat în mod corect anumite aspecte ale Directivei privind siguranța operațiunilor petroliere şi gaziere offshore (Directiva 2013/30/EU) în legislaţia lor naţională, informează un comunicat al Executivului comunitar.

Scrisoarea de punere în întârziere reprezintă deschiderea formală a procedurii de infringement.

În Directiva 2013/30, UE a pus în aplicare un set de norme menite să contribuie la prevenirea accidentelor şi la asigurarea unei reacţii prompte şi eficiente în cazul producerii unor astfel de accidente.

Statele membre trebuie să se asigure că întreprinderile cărora le acordă o licenţă de explorare sau de producţie sunt bine finanţate, dispun de expertiza tehnică necesară şi au la dispoziţie resurse care să poată fi utilizate atunci când este necesar.

Trebuie instituită o autoritate independentă pentru a asigura respectarea cerinţelor de siguranţă, precum şi un sistem adecvat de gestionare a cererilor de despăgubire în caz de accident. Întreprinderile sunt pe deplin răspunzătoare de daunele ecologice cauzate speciilor şi habitatelor naturale protejate.

Executivul comunitar subliniază că România şi Polonia au acum la dispoziţie două luni pentru a remedia deficienţele semnalate de Comisie. În caz contrar, Comisia ar putea decide să le trimită un aviz motivat.

Potrivit motivării de la adoptarea Directivei, accidentele majore legate de operațiunile petroliere și gaziere offshore pot avea consecințe devastatoare și ireversibile asupra mediului marin și de coastă, precum și efecte negative semnificative asupra activităților economice de coastă.

CE a reamintit la acel moment că accidentele legate de operațiunile petroliere și gaziere offshore, în special accidentul din Golful Mexic din 2010, au sensibilizat într-o măsură mai mare publicul la riscurile aferente operațiunilor petroliere și gaziere offshore și au determinat o reexaminare a politicilor cu scopul de a garanta siguranța acestor operațiuni. De altfel, Directiva conferă publicului dreptul de a solicita și de a cunoaște informații cu privire la efectele operațiunilor petroliere și gaziere offshore planificate de explorare asupra mediului.

Citește și: Groenlanda pune capăt explorărilor petroliere din motive de mediu 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri