CE atentioneaza Romania sa respecte legislatia privind calitatea aerului

Comisia Europeana solicita unui numar de 9 state membre, printre care si Romania, sa indeplineasca cerintele legislatiei privind mediul, in domeniul calitatii aerului. Republica Ceha, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Luxemburg, Romania, Slovenia si Spania au primit solicitarea din partea CE, intrucat nu au comunicat transpunerea la nivel national a legislatiei comunitare.

La recomandarea comisarului pentru mediu, Janez Potocnik, statelor respective li s-a adresat un aviz motivat. In cazul in care cele 9 tari nu adopta masurile necesare, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

In conformitate cu Directiva, statele membre ar fi trebuit sa transpuna legislatia in dreptul national inainte de 11 iunie 2010. Statele membre au obligatia de a informa Comisia imediat dupa adoptarea masurilor de punere in aplicare necesare.

Deoarece Republica Ceha, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Luxemburg, Romania, Slovenia si Spania nu au comunicat Comisiei masurile relevante in acest sens, aceasta le-a adresat, la 16 iulie 2010, o scrisoare de punere in intarziere. Statele membre in cauza au la dispozitie doua luni pentru a se conforma avizului.

Populatia trebuie sa stie ce respira

Directiva 2008/50/EC ce trebuie transpusa in legislatia nationala a celor 9 state revizuieste legislatia europeana referitoare la calitatea aerului inconjurator in scopul poluarii la niveluri care sa reduca la minimum efectele nocive asupra sanatatii umane si asupra mediului. In plus, noua directiva urmareste ameliorarea informatiilor furnizate publicului in legatura cu riscurile pe care le implica poluarea.

Directiva introduce o limita a concentratiilor din aer ale pulberilor in suspensie. Se considera ca aceste particule – emise de o gama larga de surse printre care vehiculele care utilizeaza motorina, diferite procese industriale si boilerele de uz casnic – sunt in prezent poluantii atmosferici cei mai periculosi pentru sanatatea oamenilor. Directiva nu modifica standardele existente privind calitatea aerului in cazul a sapte poluanti, dar ofera statelor membre mai multa flexibilitate in ceea ce priveste respectarea unora dintre acestea.
 

spot_img

Ultimele știri