Proiectul privind gestionarea integrata a deseurilor din judetul Mures, in valoare de 53 milioane de euro, a fost aprobat de Comisia Europeana, contractul de finantare urmand sa fie semnat in luna iunie, transmite Mediafax.
Managerul de proiect din partea Consiliului Judetean Mures, Radu Spinei, a declarat, miercuri, ca proiectul referitor la gestionarea deseurilor din Mures in sistem integrat ar putea incepe in toamna acestui an.
"Documentatia transmisa in cursul lunii martie la Comisia Europeana a primit de curand decizia favorabila, de aprobare a finantarii – ready for decision – urmand ca, in cursul lunii iunie a acestui an, sa fie semnat efectiv contractul de finantare, care stipuleaza clauzele referitoare la obligatiile partilor vis-a-vis de implementarea proiectului de gestionare a deseurilor in judetul Mures", a spus Spinei.
Potrivit sursei citate, exista termeni de implementare pentru diversele investitii pe care le presupune proiectul si un termen de finalizare – anul 2013.
"Daca se semneaza contractul de finantare in cursul lunii iunie a acestui an, incep imediat procedurile de licitatie pentru echipamente, recipienti de colectari, lucrari si dupa timpii de asteptare, sa spun birocratici, bine definiti de legislatia in domeniu, speram totusi ca, undeva catre toamna acestui an sa reusim sa demaram lucrarile, bineinteles daca nu vor fi probleme in timpul procedurii de licitatie, de genul contestatiilor", a explicat Spinei.
El a precizat ca toate depozitele neconforme de gunoi din judetul Mures, din mediul urban si cel rural, a trebuit sa fie inchise sau sa isi sisteze activitatea in 2009, iar singurul depozit ecologic din judet, de la Sighisoara, nu are o capacitate suficienta ca sa preia toate deseurile din judet.
"El nu putea sa preia mai mult de doi-trei ani deseurile, varianta este depozitul zonal pe care il vom face in cadrul proiectului, pe amplasamentul de la Sanpaul. Langa municipiul Targu Mures urmeaza sa se realizeze, tot in cadrul proiectului, mai multe investitii", a spus Spinei. El a mentionat ca se refera la o statie de sortare, una de transfer si o statie de compostare, pe un amplasament pus la dispozitia proiectului de municipiul Targu Mures, de aproximativ sapte hectare.
Spinei a aratat ca amplasamentul respectiv este situat in zona administrativa a comunei Cristesti, langa localitatea Valureni, la aproximativ 700 de metri de sat, iar studiul de sanatate a aratat ca nu exista niciun risc asupra locuitorilor din zona, care, in pofida a doua runde de dezbateri publice, contesta proiectul si sunt nemultumiti.
"S-a stabilit ca nu exista niciun risc, absolut niciun risc, pentru locuitorii din zona si in consecinta APM Sibiu a emis, in decembrie 2009, autorizatia de mediu pentru proiect, ceea ce, de fapt, inchide acea procedura de evaluare a impactului asupra mediului. Nu exista niciun impact negativ asupra mediului si a locuitorilor din zona. (…) Noi consideram ca nu sunt temeri justificate, dar totusi au loc si temeri legate de aceasta investitie. Aici vom crea cel putin o suta de locuri noi de munca. Vor fi mai multe locuri de munca in faza de constructie", a spus Spinei.
El a subliniat ca este un proiect care se adreseaza tuturor locuitorilor judetului, in valoare de 53 milioane de euro, aproximativ 90% din costurile eligibile fiind acoperite din bani europeni.
Foto: Green Report