CCR a decis: Fumatul va fi interzis în spațiile publice închise

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis miercuri că legea referitoare la interzicerea fumatului în spațiile publice închise este constituțională.

anti fumat

După decizia de astăzi, 27 ianuarie 2015, Legea va ajunge pentru promulgare la președintele României Klaus Iohannis. Dacă aceasta este promulgată va fi publicată în Monitorul Oficial, iar după 45 de zile de la publicare aceasta va intra în vigoare.

Lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului a fost adoptat pe 15 decembrie 2015 de plenul Camerei Deputaților, cu 164 de voturi pentru, 20 împotrivă și 26 de abțineri. Însă, pe data de 21 decembrie 2015, un grup de 33 de senatori a depus o contestație la Curtea Constituțională. 

Cei 33 de senatori susțineau că prin aplicarea legii antifumat se creează o discriminare între persoanele aflate în stare de detenție în penitenciare de siguranță și cele aflate în tranzit într-un aeroport, cărora le este permis să fumeze într-un spațiu public închis.

Referindu-se la acest aspect președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat că „dreptul de a fuma nu e trecut in Constitutie”.

Sunt in aceeasi categorie? Se pune problema de destinatie (termen mentionat in lege – n.r.) cand oamenii sunt in aceeasi categorie. Sunt in aceeasi situatie cei liberi si cei aflati dupa gratii?”, a declarat Zegrean citat de Pro Tv.

Este interzisă și utilizarea țigărilor electronice

Pe lângă interzicerea completă a fumatului în toate spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă și în locurile de joacă pentru copii, actul normativ mai prevede inscripționarea pachetelor cu produse din tutun, desfășurarea de campanii de informare și educare a populației, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziționeze, indicarea în produsele finale a conținutului de gudron, nicotină și monoxid de carbon.

De asemenea, în spațiile publice închise, legea interzice inclusiv utilizarea țigărilor electronice.

tigari electronice

Cum definește legea spațiul public închis

Cel mai important amendament cuprins în proiect este cel care definește spațiul public închis ți care conduce practic la interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise: „Prin spațiu public închis se înțelege orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

Totodată, legea conține unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătății persoanelor fumătoare și nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor și asigurarea unui nivel adecvat al calității vieții populației.

Singurele locuri în care este permis fumatul

Potrivit actului normativ, fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, cu respectarea următoarelor condiții: să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise; să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă; să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și amenajate în conformitate cu prevederile legale.

Fumatul este permis în celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță.

Ce riscă cluburile și restaurantele care nu respectă legea antifumat

Nerespectarea prevederilor legii impune sancțiuni cuprinse între 100 și 15.000 de lei. La prima abatere sancțiunea constă în amendă plus suspendarea activității unității respective, iar la a doua abatere — amendă și închiderea unității.

Citește și:

Este oficial. Fumatul va fi interzis în spațiile publice închise

Țigările electronice, de 10 ori mai cancerigene decât cele obișnuite

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri