Cazurile de ucidere a activiștilor de mediu s-au dublat în ultimii 15 ani

Cazurile de ucidere a activiștilor de mediu s-au dublat în ultimii 15 ani și au atins niveluri asociate în mod normal cu zone de război, conform unui nou studiu care dezvăluie că aceste crime au loc în special în țări cu probleme mari de corupție și legi slabe.

Cel puțin 1,558 de oameni din 50 de state au fost omorâți între 2002 și 2017 în timp ce încercau să-și protejeze pământurile, apa sau viața sălbatică locală, conform analizei. Numărul morților este aproape jumătate din cel al trupelor americane ucise în Irak și Afganistan începând cu 2001.

Rata deceselor din această perioadă a crescut de la două la patru pe săptămână. Autorii au atribuit această creștere stresului de mediu tot mai accentuat, pe măsură ce cererea globală pentru resurse împinge industriile extractive și agricultura în regiuni tot mai îndepărtate.

În cadrul studiului, autorii au încercat să identifice cei mai importanți factori care duc la uciderea activiștilor de mediu. Aproape toate crimele au avut loc în țări care sunt foarte corupte, nu respectă drepturi fundamentale ale omului și nu sunt transparente. Majoritatea acestor state se află în zone tropicale și subtropicale, în special în America Centrală și de Sud.

Doar 10% din crime au avut ca rezultat o condamnare, comparat cu o medie de 43% pentru toate omuciderile globale.

Conform lui Nathalie Butt, autoare principală a studiului și cercetătoare la Universitatea din Queensland, corupția este cea mai mare problemă, iar companiile și consumatorii din țările bogate ar trebui să își asume mai multă responsabilitate privind produsele obținute din sud.

„Trebuie să privim etica și transparența ca pe o parte importantă a lanțului de aprovizionare. Trebuie să ne asigurăm că nu avem sânge pe mâini.”

Cercetătorii spun că numărul deceselor este probabil o estimare conservatoare, deoarece multe ucideri nu sunt raportate, în special în state autoritare unde media și ONG-urile sunt restricționate.

Datele sunt furnizate de ONG-ul Global Witness. Conform unui raport recent, anul trecut au fost înregistrate 164 de decese, față de 201 în 2017. Scăderea a fost atribuită parțial atenției sporite pe care subiectul l-a primit din partea grupurilor indigene, ONG-urilor, mass-mediei și Națiunilor Unite.

Însă pe termen lung, uciderile oamenilor indigeni sunt mai dese, ei fiind cea mai vulnerabilă populație.

„Credem că atacurile asupra populațiilor indigene vor crește, în special în Brazilia unde Jair Bolsonaro a preluat puterea cu o promisiune că populațiile indigene trebuie să se adapteze la majoritate sau vor dispărea. El pune pe primul loc exploatarea mediului.”, a avertizat Frances Labrick, co-autoare a raportului.

spot_img

Ultimele știri