Cazul balenelor din Noua Zeelandă: de ce atât de multe eşuează la mal?

Un grup de 145 de balene-pilot au fost găsite recent pe o plajă din Noua Zeelandă, după ce au eşuat la mal. La scurt timp după aceea, un alt grup, de 51 de balene au avut aceaşi soartă.  Eşuările de balene nu sunt neobișnuite în această ţară care înregistrează aproximativ 85 de incidente pe an. În cele mai multe cazuri, totuși, este vorba de doar un singur animal, nu de grupuri întregi.

Fluxurile recente de eşuări în masă a adus din nou atenția asupra fenomenului misterios și rar. Deci, de ce se întâmplă? În timp ce motivele exacte rămân neclare, experții spun că există mulți factori diferiți care ar putea juca un rol.

Boală și răni

„Destul de des animalele care se ajung pe o plajă sunt epuizate, sunt subnutrite sau nu au mâncat pentru că sunt bolnave. Ele pot fi în stadiile finale ale vreunei boli sau au murit în larg şi au ajuns pe o plajă”, spune dr. Simon Ingram, profesor de conservare marină la Universitatea din Plymouth.

Dar dr. Ingram spune că boala sau rănirea joacă un rol important atunci când un singur animal se găsește blocat.

„Problema este că, într-un număr imens de animale, este foarte probabil ca unii dintre ei sa fie bolnavi oricum”, explică el.

Este, de asemenea, adevărat că au existat cazuri în care grupuri de balene sănătoase au ajuns să fie blocate. Deci, ce ar putea fi în spatele acestor cazuri?

Greşeli de navigare
Unii experți spun că anumite aspecte ale liniei de coastă sau ale mării pot dezorienta balenele, mai ales dacă se deplasează în afara habitatului obișnuit.

„Unele locuri, cum ar fi vârful Noii Zeelande, sunt hotspoturi pentru blocare. Uneori, acest lucru se datorează caracteristicilor geografice ale liniei de coastă. Dacă există o caracteristică asemănătoare unui peninsule sau a unui capăt de coastă, atunci animalele care ar trebui să fie în ape mai adânci s-ar putea dintr-o dată să se găsească într-un golf cu ape mici”, spune dr. Ingram.

Apele puţin adânci pot reprezenta un risc pentru balenele pilot, în special datorită modului în care acestea navighează și comunică.

„Aceste animale explorează apele și se hrănesc în mare parte prin ecolocație”, spune Dr. Andrew Brownlow, un veterinar patolog  care a studiat post mortem balene pilot pilot în Scoția. „Deci folosesc sunet pentru a naviga și a comunica și a-și găsi prada.”

„Folosirea ecolocaţiei în zonele cu nisip foarte puţin adânc este ca şi cum ai incerca să treci printr-o pădure într-o zi în ceaţă”, explică el, „este foarte greu să îţi dai seama de mediu şi să vezi clar”.

Această combinație de ape de mică adâncime și ecolocaţia confuză este un pericol serios și poate duce la aglomerări în masă.

„Balenele ajung în zonele superficiale şi se blochează din cauza refluxului, asşa ca terenul natural este uno adevărat factor de risc pentru aceste animale”, spune Brownlow

În urma conducătorului
Dar dacă o singură balenă se rănește sau se pierde, de ce se sfârșesc în număr atât de mare? Experții spun că răspunsul constă în comportamentul lor de turmă.

„Este o problemă pe care o aveți cu aceste animale foarte sociale, care tind să, din motive pe care nu le-am elucidat niciodată clar, se ia după un lider bolnav şi sp ajungă pe plajă sau se vor pierde ca un grup. Această specie particulară pare a fi foarte predispusă la acest comportament”, spune Brownlow.

Aceast lucru înseamnă că, dacă o balenă pilot întâmpină o problemă, atunci poate avea un impact asupra întregului grup.

Dr. Brownlow a dat exemplul unui caz în 2015, când aproximativ 30 de balene s-au blocat pe insula Skye, în largul coastei de vest a Scoției.

„Credem că a fost pentru că una dintre femei avea probleme în a da naștere și era în primejdie”, explică el. „A venit în apele superficiale și toți ceilalți membri ai grupului au urmat-o pe plajă”.

Încalzirea apelor din cauza schimbărilor climatice

O altă posibilă cauză de eşuare, după cum sugerează unii experți, ar fi temperaturile în creştere ale apei.

„Am avut o săptămâna neobişnuită, şi este corect să spunem ca a fost un an cu totul neobişnuit”, a declarat Dr. Karen Stockin, un om de ştiinţă care studiază mamifere marine, la Universitatea Massey din Noua Zeelandă.

„Bănuiesc că multe dintre acestea au fost conduse de temperaturile mai ridicate ale suprafeței mării pe care le vedem în acest moment”.

Ea a explicat: „Este posibil ca aceasta să afecteze unde se mișcă prada și, ca o consecință, vedem că se deplasează prada și că specia [balenă] o urmărește”.

Vara din Noua Zeelandă a început pe 1 decembrie, iar dr. Stockin a avertizat că ar putea urma mai multe incidente de genul acesta.

„Intrăm acum în sezonul eșuărilor acum, acesta este doar începutul și suntem foarte îngrojoraţi ca debutul sezonului a fost unul plin de incidente”, a spus ea.

În timp ce dr. Stockin spune că încălzirea globală se poate juca un rol în creșterea temperaturilor mării, majoritatea experților spun că este important să nu se sară la concluzii despre rolul oamenilor în aceste cazuri.

„Probabil că balenele pilot au eşuat în Noua Zeelandă mult înainte ca oamenii să locuiască acolo. Este un ecosistem foarte dinamic al acestor animale, așa că aș fi foarte precaut în a face orice legătură între aceste exemple și schimbările climatice”, spune dr. Ingram.

 

spot_img

Ultimele știri