Câți oameni au murit în catastrofe naturale în ultimii 20 de ani

În ultimul deceniu, numărul inundațiilor, furtunilor, secetelor și a altor fenomene meteo extreme a crescut considerabil. Odată cu acestea, a crescut și numărul victimelor: 600.000 de oameni au murit, iar alte 4,1 miliarde au fost afectate în ultimii 20 de ani.

Numarul dezastrelor, in crestere

În ultimii 20 de ani, dezastrele naturale au ucis mai mult de 600.000 de oameni și au afectat 4,1 miliarde de locuitori, conform unui studiu al Agenției ONU pentru reducerea riscurilor de dezastre (UNISDR).

Specialiștii atrag atenția că numărul inundațiilor, furtunilor și al altor fenomene meteo extreme a crescut considerabil începând cu 1995, fiind nevoie de măsuri drastice în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Între 2005 și 2014, s-au înregistrat 335 de astfel de fenomene, cu 14% mai multe decât cele din deceniul anterior și dublu față de numărul celor din perioada 1985-1994. 47% dintre catastrofele naturale au fost inundații, care au afectat mai mult de 2,3 miliarde de oameni, majoritatea din Asia.

87 de milioane de case au fost avariate sau distruse și sute de mii de școli, spitale sau alte instituții – serios afectate. Pierderile financiare asociate au fost de 1,8 miliarde de euro, cele mai afecate fiind țările sărace. Aici, s-au înregistrat 89% dintre decese, iar 75% dintre persoanele afectate locuiau în China sau India. Populația din Bangladesh, Filipine, Brazilia și Kenia a fost de asemenea serios afectată.

Deși nu se poate determina în mod precis măsura în care schimbările climatice au condus la înmulțirea acestor fenomene, autorii studiului susțin că legătura este evidentă. Margareta Wahlstrom, Director UNISDR, face un apel pentru reducerea factorilor care determină agravarea fenomenelor.

„Schimbările climatice, variațiile climatice și fenomenele meteorologice constituie o amenințare la adresa eradicării sărăciei extreme”. Reprezentantul ONU a cerut țărilor să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră, să își îmbunătățească planurile de urbanizare a teritoriilor și să împiedice degradarea mediului.

Liderii statelor ONU urmează să se întâlnească săptămâna viitoare la Paris, pentru a semna un nou acord climatic global. Măsurile impuse ar trebui să asigure limitarea creșterii temperaturilor la 2 grade Celsius, în raport cu nivelurile din epoca preindustrială.

spot_img

Ultimele știri